Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrof blev succé

Annons

Efter branden började ett långt planeringsarbete. Många var inblandade, bland andra Erik Fagerberg från Lant Bygg Byrån som blev projektledare.

Då, när branden härjade Svens gård, bedrev han mjölkproduktion med cirka 40 fjällkor. I dag har Sven och hans sambo Anki 40 dikor och kvigor.

- Vi kallar det djurstall för det är ju ingen vanlig ladugård, säger Erik Fagerberg.

Det är en unik och modern anläggning. Projektet kostade totalt 2,8 miljoner kronor. Fjällkor går i en öppen ligghall med plats för 44 dikor och 22 kvigor i liggbås. Det har byggts stall, personaldel och foderlada. Det finns också ett uppvärmt sjukstall som hittills aldrig använts. Djurstallet är en byggnad med tre väggar. Korna går lösa i en hall utan uppvärmning.

- Djuren anpassar sig till klimatet och pälsen växer. Här behövs varken värme eller ventilation. Jag tror verkligen på det här systemet, säger Erik.

- Korna är friska och de får ju friskt luft, kan röra sig hela tiden och kalven går med kon sex månader innan vi skiljer dem åt, berättar Anki.

Erik anser gården representerar ett gott exempel vad gäller miljö, säkerhet och ekonomi.

Bäckes, som gården heter är numer klassificerad enligt länsförsäkringars kriterier för Säker gård. Byggnaden är utrustad med brandsläckare, branddörrar, elen är säker och Sven har fått speciell utbildning.

Själv är han nöjd, men han hade varit ännu gladare om EU:s regler hade gjort det möjligt för honom att producera mat för konsumenterna hellre än att i första hand hålla landskapet öppet.

- Jag fogar mig i EU:s regelsystem. Vi kan inte konkurrera med de billigare produkterna från andra länder. Annars är korna friska, mår bra och jag tycker anläggningen fungerar bra, säger Sven och svarar på frågor från alla besökare som kommit till gården denna dag.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons