Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Katarina Remmer" tillbaka till Ludvika

Annons

Föreställningen "Birgitta - åttabarnsmor, politiker och helgon" beskriver några avgörande skeden i Birgittas liv, från de första uppenbarelserna som liten flicka till den åldrande kvinnans envisa kamp för det hon tror på. Berättelsen kommenteras och kompletteras av specialskriven orgelmusik av Mattias Wager.

Vid föreställningen i Ludvika Ulrika kyrka spelas musiken av diplomorganist Jörgen Engström.

Margaretha Byström, som gestaltar texten om den heliga Birgitta, har varit verksam på Dramaten under hela sin yrkeskarriär. För teve-publiken är hon känd som Katarina Remmer i Rederiet.

Föreställningen, som regisserats av Eva Gröndahl, har tillkommit på initiativ av Sensus studieförbund. Den turnerar under jubileumsåret 2003 i kyrkor över hela landet.

För Margaretha Byström innebär besöket i Ludvika säkerligen något av en flashback.

De var just i Ludvika dramatenskådespelarskan en gång turnédebuterade på scenen.

- Det var med legendariska Elsa Olenius teater - sedermera "Vår Teater"- och året var 1947. Jag var 10 år och vi spelade "Råttfångaren i Hameln", berättar "Katarina" som också fått bevis på att den uppsättningen gjorde ett visst intryck på en och annan i publiken.

- För något år sen träffade jag en dam på en middag och vi började prata teater.

Hon kunde berätta att det första teaterminne hon hade härrörde sig från en föreställning i Ludvika 1947 - "Råttfångaren i Hameln".

Nu kommer Margaretha Byström alltså tillbaka till Ludvika.

Förhoppningsvis blir även det här besöket någonting man minns länge i Ludvika.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons