Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasta soporna här

Annons

Orsaken till att Rättviks teknik satsar på distribution av avfallspåsar till samtliga hushåll i kommunen är en renare slutprodukt.

- Plastpåsar i renhållningsprocessen är naturligtvis inte bra. Därför är sortering av organiskt avfall i speciellt framtagna papperspåsar betydligt bättre. Dessutom får vi betala straffavgifter för plastpåsar som kommer till Fågelmyraanläggningen i Borlänge, berättar Lisbeth Martinsson, renhållningschef i Rättvik.

- De dagar avfall kommer från Rättvik finns en speciell linje öppen så avfallet inte blandas med någon annan kommuns avfall som inte använder papperspåsar till organiskt avfall.

- Till papperspåsarna, cirka 150 stycken för ett år, kommer en speciell hållare. Vattnet dunstar och soporna blir inte lika blöta som i plastpåsar. Vikten på avfallet minskar med cirka 30-35 procent vilket minskar antalet transporter till avfallsanläggningen. Det blir bättre för miljön och samtidigt betydligt billigare.

I månadsskiftet mars/april kommer de första kompostpåsarna. Under våren ska alla företag och permanentboende ha fått påsar. På varje påse finns information hur de ska hanteras. Ytterligare information kommer också att distribueras.

Flera andra kommuner har redan börjat användningen av kompostpåsar av papper. Rättviks Teknik AB:s styrelse och tjänstemännen på förvaltningen har provat systemet.

- Jag har använt påsarna ett år nu och det fungerar mycket bra. Det blir inte blött och jag häller inte vatten direkt i en papperspåse heller och det luktar inte, säger hon.

Enligt miljöbalken ska deponi av organiskt avfall vara förbjudet från 2005. Rättvik ingår i ett samarbetsprojekt där fem kommuner samarbetar.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons