Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassareserv kan höjas

Annons

Den väntade högkonjunkturen dröjer samtidigt som kommunförbundet spår ett vikande skatteunderlag. Samtidigt utesluter kommunledningen i Säter en skattehöjning. Räkna inte med en expansiv budget.

Målet för det ekonomiska resultatet ska överstiga två procent av skatter och statsbidrag. Det betyder åtta till nio miljoner kronor men är ouppnåeligt de närmaste åren. Realistiskt är ett plus på drygt två miljoner kronor per år fram till år 2007, menar kommunledningen.

Moderaten Tommy Andersson reserverade sig helt mot de antagna budgetdirektiven.

Komunen räknar med ett investeringsbehov på tolv miljoner kronor per år fram till år 2007. kommunens lån betalas med tio miljoner kronor per år. Men amortering får ske när kassan så medger och när det är lämpligt ur "praktisk synpunkt".

Kommunen räknar med att personalkostnaderna ökar med 1,5 procent per år och att övriga kostnadsökningar kommer att ligga på en procent. De totala budgetramarna ligger på 440,7 miljoner kronor för år 2005 och 451,7 miljoner kronor för 2006.

Tidplanen för nästa års kommunala budget bygger på en skatteunderlagsprognos vecka 35 och att nämnder och förvaltningar ska inkommit med budgetförslag till en 27 augusti. Den 7 september sker en genomgång av förslagen och den 5 oktober tar kommunstyrelsen beslut om skattesatsen. Den 23 november får kommunfullmäktige besluta om budgeten.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons