Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kasparov angriper "brutal polis"

Annons

Den ryska oppositionsledaren och förre schackvärldsmästaren Gary Kasparov kritiserar de ryska myndigheterna skarpt sedan förra helgens demonstrationer slagits ner av polisen.

Kasparov kallar polisen "brutal och grym" sedan den slagit demonstranter med batong och gripit hundratals människor. Han har uttalat sig efter att ha kallats till möte med åklagare, som fått en begäran av en liberal parlamentariker om att utreda händelserna i S:t Petersburg och Moskva förra helgen.

Bland de gripna förra helgen var också Kasparov när han försökte ta sig in på ett torg som demonstranterna i Moskva inte fått lov att beträda. Dagen före genomförde Putinkritiker en demonstration i S:t Petersburg. De två demonstrationer var de sista i en serie protester som Kasparov hjälpt till att organisera.

Polisens hårda tag har utlöst kritik från människorättsgrupper. Samtidigt har oppositionen upprepat sina uttalanden att regeringen stryper demokratin och trycker ner oliktänkande inför parlamentsvalen i december och presidentvalet nästa år. Den populäre Putin får enligt grundlagen inte ställa upp som president en tredje gång och att människorna runt honom inte vill mista sitt inflytande, är förklaringen till förtryck av oppositionen.

Inrikesminister Valerij Gribakin sade på lördagen att polisens insats "granskats och analyserats noga" och att den provocerats av de protesterande.

Kasparov förhördes i fredags i fyra timmar av rysk säkerhetstjänst. De frågade ut honom om uttalanden han gjort i en radiostation och artiklar som han skrivit i en tidning utgiven av hans oppositionsgrupp Förenade medborgarfronter. Han antydde för journalisterna att säkerhetstjänsten förhört honom på uppdrag av regeringen för att finna bevis på extremism i hans handlingar och yttranden.

TT

Mer läsning

Annons