Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karzai och Bush i möte om gisslan

Annons

Afghanistans president Hamid Karzai ska i helgen träffa USA:s president George|W Bush. Samtalen väntas överskuggas av talibanernas tillfångatagande av 21 sydkoreaner.

Karzai ska träffa sin amerikanske kollega på Camp David på söndag eller måndag.

De två presidenterna kommer att använda en del tid för att diskutera gisslanfrågan, sade Karzais talesman Humayun Hamidzada till AFP.

De kommer även att diskutera det ökade antalet civila dödsoffer som de internationella styrkorna orsakat i sina operationer mot talibanerna, sade han.

Sydkorea pressar USA att ingripa i konflikten med de hårdföra islamisterna som har dödat två av de 23 unga, kristna hjälparbetarna. Talibanerna hotar att döda sina fångar, som hålls någonstans i provinsen Ghazni, om den afghanska regeringen inte friger fängslade rebeller.

Sydkoreas regering står under hårt tryck att försöka få hem de gripna hjälparbetarna oskadda men har små möjligheter att själv påverka utgången av dramat. Afghanistans regering har vägrat att vika för talibanernas krav och sagt att en eftergift bara skulle uppmuntra till fler kidnappningar.

På torsdagen enades Sydkorea och USA om att inte försöka frita gisslan med våld.

Enligt Ghaznis guvernör Mirajuddin Pathan har talibanerna gått med på att diskutera situationen med sydkoreanska diplomater.

Även Amnesty International har varit i direktkontakt med talibanerna. Amnesty uppger att man har påpekat för talibanernas talesman att tagande av gisslan är ett flagrant brott mot folkrätten och att det inte finns några undantag från denna regel eller något som berättigar brott mot den. Amnesty har uppmanat talibanerna att "omedelbart och villkorslöst" frige fångarna.

TT

Mer läsning

Annons