Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karzai i samtal med talibaner

Annons

Afghanistans president Hamid Karzai meddelade på fredagen att han träffat representanter för talibanstyrkorna och försökt förmå dem att lägga ned sina vapen.

Han avslöjade inte vilka han träffat, eller när samtalen ägt rum. Uppgifterna förnekades av en av talibanernas talesmän.

Karzai sade enligt nyhetsbyrån Reuters att han är beredd att diskutera en fredlig lösning med alla afghaner. Huruvida det inbegriper talibanernas efterlyste ledare, mulla Omar, var oklart.

Som för att understryka det akuta i situationen sprängde en självmordsbombare sig själv och fem andra i närheten av parlamentet i Kabul. Självmordsattacken är den tredje i år i huvudstaden, som tidigare varit någorlunda förskonad från sådana.

Några timmar före Karzais tal intog ett hundratal talibaner bergsdistriktet Khak i landets sydliga delar. Polisen gjorde vad som beskrevs som en taktisk reträtt. Den Natoledda internationella styrkan uppgav att den utredde omständigheterna kring offensiven, men att det inte fanns några planer på att omgående slå tillbaka. De flesta övriga distrikt som talibanerna erövrat i år har snabbt återtagits.

Under förra året dödades drygt 4|000 människor i Afghanistan, det största antalet efter störtandet 2001 av talibanernas regering. Iakttagare väntar sig att detta år blir värre.

TT

Mer läsning

Annons