Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärvt för Vansbrohem

Annons

- Befolkningsutvecklingen hänger som ett orosmoln över oss hela tiden, förklarar Vansbrohems förvaltningschef Jörgen Israelsson.

Just nu har Vansbrohem 63 tomma lägenheter och det motsvarar genomsnittssiffran för outhyrda lägenheter förra året. De tomma lägenheterna och rabatterade lägenheter till studenter kostar ungefär tre miljoner kronor om året.

Jörgen Israelsson räknar med att det blir ytterligare 15-20 tomma lägenheter till sommaren då de studerande försvinner härifrån.

Stiftelsen Vansbrohem hade vid årsskiftet 748 lägenheter, de outhyrda motsvarar åtta procent av beståndet.

I mars i år sålde Vansbrohem de 17 lägenheterna som tidigare hyrts ut till Vansbro camping, för 75 000 kronor.

Ett hyreshus i Vansbro och ett i Järna har tidigare tömts på hyresgäster. Förhoppningen är att dessa ska köpas av norrmän. Vansbrohem har avtal med samma företag som sålt lägenheter i Mora till norrmän.

Det ena av de här husen har skrivits av tidigare, i budgeten för 2003 skrevs värdet på det tomma hyreshuset i Järna bort, 507 000 kronor, vilket alltså bidrog till minusposten i budgeten.

Kommunen lämnar inget bidrag till de tomma lägenheterna men subventionerar fjärrvärmen med ungefär 130 000 kronor.

- Det är en spottstyver i det hela men det var en förutsättning för att vi skulle ansluta oss till fjärrvärmen i stället för att satsa på bergvärme, förklarar Israelsson.

Den kärva ekonomin gör att Vansbrohem håller tillbaka underhållet på fastigheterna. Stiftelsen har bara 3,1 miljoner kronor i eget kapital, en liten marginal om utflyttningen skulle öka.

- Vi hoppas på en affär med norrmännen, säger Jörgen Israelsson.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons