Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karteller ska granskas

Annons

Inte nog med att Vägverket är den i särklass största asfaltskunden i landet. Vid sidan av myndigheten Vägverket har Vägverket Produktion, en egen affärsdrivande resultatenhet inom Vägverket, delgetts misstankar om att ha varit inblandad i kartellbildning.

- Redan i juli förra året fick vi reda på att misstankar riktades mot Vägverket Produktion när några före detta NCC-anställda tog kontakt med Konkurrensverket. Vi har gjort interna utredningar, men inget i dessa utredningar tyder på att misstankarna skulle stämma. För trovärdighetens skull låter vi nu en obereonde person göra en granskning. Vi visar också att vi inte tolererar eller accepterar några kartellbildningar inom Vägverket, säger Skogö.

Han anser att kartellbildningarna slår hårt mot hela systemet.

- Det är lite av ett grundskott mot hela det system som vi har med upphandling. Effektiviteten, som ju är själva tanken med att handla upp, blir inte den avsedda. Och till syvende och sist så är det ju skattebetalarna som får betala, säger Ingemar Skogö.

Och det handlar om mycket pengar. Enligt Konkurrensverket var marknaden för asfaltsmassa i Sverige under året 1997 mer än 3 miljarder kronor. Staten, genom Vägverket, stod för ungefär hälften av de totala köpen av asfaltsbeläggning. Alltså drygt 1,5 miljarder bara under år 1997.

- Jag har inga exakta siffror för hur det ser ut i dag men vi lägger väldigt mycket pengar på asfalt. Sannolikt är det så att vi betalat mer än nödvändigt för asfalts-jobben, även om vi inte sett resultatet av detta än, säger Skogö.

Byggkoncernen NCC har efter en extern granskning erkänt att man sysslat med olaglig kartellverksamhet. Bland annat har NCC och ytterligare konkurrenter träffat en överenskommelse om att dela upp Vägverkets upphandling av asfaltentreprenader i Mälardalen under år 2001.

Vilka entreprenader, och om Dalarna berörs, är ännu så länge hemligt.

- Vi håller på att titta närmare på det här nu. Jag har hört att karteller ska ha ägt rum i Mellansverige, men jag har inte hört talas om Dalarna, säger Skogö.

Han hoppas nu på en förändring av företagskulturen.

- Det är många som haft en känsla av att det inte varit en sådan rak och rumsren bransch som vore önskvärt. Därför är det jättebra att sådant här nu kommer fram.

Mer läsning

Annons