Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karteller, mutor och fiffel

Annons

I den utredningen erkänner NCC att det är riktigt som Konkurrensverket har påstått att NCC deltagit i en överenskommelse om att dela upp Vägverkets upphandling av asfaltsentreprenader i Mälardalen under år 2001. Inklusive i Dalarna.

Men de resterande detaljerna från NCC, om vilka som varit inblandade och vilka upphandlingar det handlar om, är fortfarande hemligstämplade.

Advokatfirman som gjort utredningen på NCC:s uppdrag, visar att mutor och luftfakturor använts.

Rena pengar har främst betalats till små konkurrenter som helt avstått från att konkurrera utan att få något annat jobb i utbyte.

De stora aktörerna på marknaden har företrädesvis fördelat upphandlingar mellan sig utan kompensation i pengar.

Utredningen visar också att utfallet av uppgörelserna med konkurrenterna i de flesta fall blivit som avtalats. I vissa fall har dock andra företag, som stått utanför uppgörelserna, vunnit de aktuella upphandlingarna.

Misstankarna om att Vägverket produktion, med sitt säte i Borlänge, har medverkat i asfaltskartellen har förstärkts.

- Det har kommit fram nya uppgifter den senaste veckan som gör att vi nu vill granska det här vidare, säger Ulf Helldahl, informationschef vid Vägverket produktion.

Det är en före detta anställd på Vägverket produktion som berättat att bolaget varit med i en kartell.

Vägverket produktion har tidigare gjort en egen intern utredning om kartellsamarbete. Där har man inte funnit några belägg för misstankarna.

- Men efter all uppmärksamhet om asfaltskartellen har vi fått fler uppgifter.

Med dessa nya uppgifter har Vägverket, som generaldirektör Ingemar Skogö berättade i gårdagens tidning, beslutat att låta en utomstående person granska Vägverkets inblandning.

- Det är generaldirektören som ska utse vem som ska verkställa utredningen, säger Helldahl, som ser mycket allvarligt på misstankarna.

- Ja, självklart. Det är en mycket olustig situation vi hamnat i.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons