Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta ska guida till finnmark

Annons

Det var en stor dag vid Lisskogsåsen på Malungs Finnmark häromdagen då avtäckningen gjordes av den konstnärliga informationstavlan vid den stora rastplats som byggs vid Lisskogsåsen.

Det var ordföranden i Finnmarkens Byalag Hanne F. Hulsart och Tore Olsson från Malungs kommun som gjorde avtäckningen och ett femtiotal personer hade kommit för att vara med om ceremonien.

Det är Finnmarkens Byalag som tagit det här initiativet och det är två konstnärer som medverkat. Det är konstnären Theo Jansson som skapat tavlan och konstnären Nils Forsman som målat kartan över "Finnmarken i Tiomilaskogen".

Tavlan vid Lisskogsåsen är en av fyra som satts upp eller ska sättas upp vid infarterna till Finnmarken. De andra har satts upp vid Krabforskorset vid Granåbron och en vid Milsjöheden och litet senare kommer också en att sättas upp vid infarten till Uvanå.

- Finnmarkens byalag täcker ett område på många hundra kvadratkilometer och i detta område har vi en natur som vi gärna vill dela med oss av, sade ordföranden i byalaget Hanne F. Hulsart.

Eftersom det är ett ganska svåröverskådligt område för turister kommer de här tavlorna att underlätta och där kommer också att finnas uppgifter om sevärdheter och naturresurser.

Efter att Finnmarkens byalag tagit initiativet till detta har man fått ekonomiskt stöd från bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden, andra som stöttat projektet är markägare som upplåtit marken för ändamålet.

- Vi har under några år satsat på konst och kultur på finnmarken med bland annat kulturdagarna i slutet av juli där många av invånarna på finnmarken är involverade och vi har nu tagit ett steg till och satsat på de här informationstavlorna som ska leda besökare till finnmarken, säger Hanne F. Hulsart.

Det var utan tvekan en stor dag vid Lisskogsåsen på Malungs Finnmark då avtäckningen gjordes och man hade ordnat med öppen eld och de som hade kommit blev bjudna på kaffe, smörgås och blåbärssoppa.

Och det man nu åstadkommit är ett sätt att visa att Finnmarken är förtid, nutid och framtid, sade byalagets ordförande Hanne F. Hulsart i sitt invigningsanförande.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons