Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärt återseende i Blötberget

Annons

Det är studiecirkeln om Blötbergets historia som står bakom initiativet, en sorts ersättning för traditionella Blötbergsdagen.

Just nu går man in i slutspurten med utställningsarbetet och det finns anledning att tro att det kommer att bjudas en hel del tittgodis för Blötbergsbor och andra intresserade.

- Bland annat har vi fått tillgång till Bengt Nåjdes bildsamling från hans idrottskarriär, berättar Ola Ingolf som är den ledande kraften i cirkeln.

Andra intressanta detaljer: Bengt Sehlstedt - "Mr Ånga" - är i färd med att tillverka i modell av den gamla konstgången som en gång gick mellan Konstdammen och Fredmundbergs gruva. Arbetet pågår för fullt men man hoppas kunna visa åtminstone en del av modellen nästa lördag.

En karta från 1866, som visar konstgångens placering, har man också lyckats få tag på.

Av de utställda bilderna är många "nygamla", alltså sådana som kommit studiecirkeln till del sedan den senaste utställningen. Bland annat en bild från 1923 som visar Ebba och Helen Sedell samt Alf Sedell. Den sistnämnde var gift med Dan Anderssons dotter Monika.

Frågan är dock om inte Hemvändardagens verkliga höjdare är ett framträdande av ungdomskamraterna och underhållarna Gottmar Trogen och Kejsar Calle Sunesson. Det var många år sedan de framträdde tillsammans.

Sunesson var mycket aktiv som vissångare, med hela Skandinavien som arbetsfält, under främst 1960-talet och många visintresserade minns hans tonsättning av Paul Lunds "Dalkullan och Vår Herre".

Det är ett späckat program som bjuds men de viktigaste "programmakarna" är som vanligt publiken själva, bofasta Blötbergsbor och Blötbergsbor i förskingringen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons