Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärt återseende efter 50 år

Annons

Nostalgin flödade och det var många kära återseenden då 1953 års vinterelever vid Malungs folkhögskola samlades för en återträff.

- Vi har aldrig haft något skoljubileum tidigare och många av oss har faktiskt aldrig träffats efter skolåret i Malung, berättade Elvi Virdenäs som var en av inititiativtagarna till jubileumsträffen.

Av de 97 eleverna som gick på skolan för 50 år sedan var det faktiskt så många som 39 som hade mött upp till träffen i Malung.

- Det har varit ett fasligt ringande för att få tag i alla. Det har ju skett en del flyttningar under 50 år. Men intresset har varit stort. Faktiskt var det en klass-kamrat från Island som ringde och tackade för inbjudan. Tyvärr kunde hon inte komma, men det var ändå kul att hon hörde av sig, säger Elvi.

På den tiden var det Gunnar Furuland som var rektor på folkhögskolan i Malung. Nu heter rektorn Lars Gejpel och han tog emot jubileumseleverna och visade runt i skolan anno 2003.

- Mycket är sig likt. Biblio- teket tror jag är oföränd- rat och det fina Dalarummet där vi under skoltiden hade lyrikkvällar, säger Elvi.

Tjejerna mindes också sina internatrum, på tredje våningen, ovanför gymnastiksalen. Internatet fick namnet "klostret" - dels var det så högt ovan mark och inga stegar kunde hjälpa intresserade pojkar att komma upp och dels för att vid foten av trappan vakade en husmor med barsk uppsyn.

- Om det var någon som tog sig upp till klostret? Det minns jag inte, säger Elvi med ett finurligt leende.

Gamla foton och skolminnen som berättades var träffens huvudingredienser under två dagar. I övrigt kryddades 50-årsträffen med bland annat middag med allsång och underhållning i skolans matsal.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons