Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolina reser över hela världen

Annons

Karolina Dalestedt är en blivande chef. Hon åker från den ena exotiska miljön till den andra, leder stora förändringsprojekt och ser världen på fritiden.

Låter det glassigt? Det är det också. Och Karolina skäms inte en sekund.

Varför skulle hon?

Kvinnan mitt emot är smal, snyggt klädd trots sin lediga stil, det lockiga håret är nonchalant uppsatt. Det märks genast att hon har huvudet på skaft och hon har dessutom ett smittande skratt. Med andra, gammaldags ord, är hon en kalaspingla.

Det borde i alla fall alla killar med ögon och öron i behåll inse. Tyvärr hinner vi aldrig fördjupa oss i hennes kärleksliv eller ens i hur grova pengar hon tjänar. Hennes jobb är så spännande att vi fastnar där.

Hennes uppgift som internkonsult på Nestlé är att sätta samman projektgrupper för olika förändringsarbeten inom megakoncernen verksamhetsområden och leda dessa arbeten. Det kan gälla rena rationaliseringar på fabrikerna, se över sortimentet, skärpa upp logistiken och mycket annat.

- Det gäller att vinna folks förtroende och visa att jag inte är där för att ställa till problem utan för att hjälpa. Det är ett politiskt spel, förklarar hon.

Projekten kan vara allt från några veckor långa upp till flera månader. Hon har just landat efter att ha jobbat fem månader i Manilla, Filippinerna.

- Det är skönt att vara hemma, här vet man var man har alla människor. Jag behöver inte vara på min vakt hela tiden.

Under två år har hon bott i en rad länder och ska göra så lika länge till. Dessa fyra år är ett slags träningsprogram där hon lär sig alla segment och alla Nestlés produkter samt hur det är att jobba i alla delar av världen.

Därefter är tanken att hon ska få en ledande tjänst någonstans i koncernen.

- Så småningom vill jag bli VD, säger hon och får det att låta fullkomligt självklart.

Får man säga så utan att folk vill piska luthersk lära (även om Luther får ta orättvist mycket stryk) och Jantes lagar i en?

Karolina skrattar. Hon engagerar sig inte så mycket i vad andra tycker och tänker utan fokuserar på sina mål. Det är hon van vid från sin tid som slalomåkare på hög nivå, då hon bland annat åkte Europacupen.

- Jag gick slalomgymnasiet i Åre när jag plötsligt en dag tröttnade och hoppade av. Hela mitt liv hade cirklat kring slalom och nu ville jag inte längre.

Motivationen fanns inte längre och hon hade insett att hon aldrig skulle bli en ny Pernilla Wiberg. I stället bytte hon bana rejält och läste till civilingenjör i kemiteknik på Chalmers i Göteborg.

- Det valde jag mest för att utbildningen var så bred. Just civilingenjör har jag nog aldrig velat jobba som.

Istället blev det jobb på marknadssidan på Procter & Gamble i Stockholm, men utlandsjobben hägrade.

- Jag jobbade mycket med internationella frågor under studietiden och reste ju mycket när jag tävlade. När jag hörde om Nestlés managementprogram, nappade jag direkt.

Är projektet på flera månader, bor hon ofta i lägenhet som företaget ordnar fram. Annars är det hotell som gäller. Samma sak gäller vid utbildningstillfällena i huvudkontoret i Schweiz.

- Jag har ingen egen bostad utan lever i kappsäck. Jag har spritt ut kläder, saker och sportutrustning hos vänner i Genève och hos mamma i Västerås.

- Mellan varje projekt har vi några veckors ledighet. Då hälsar jag på och packar om inför nästa uppdrag. Jag behöver olika kläder beroende på klimat och årstid men strikta jobbkläder måste jag alltid ha.

Hon jobbar cirka 16 timmar om dagen, "men de flesta helger är jag ledig", säger hon och får det att låta som en förmån. Svensk arbetstidslagstiftning är långt borta.

- Jo, jag arbetar mycket men jag får lära mig enormt mycket om olika kulturer eftersom alla projekt har lokala medarbetare. Dessutom får jag se så mycket av världen, lära känna många människor och skaffa mig ett enormt kontaktnät.

- I Manilla kände de lokala medarbetarna presidentkandidaterna så vi fick se presidentvalet inifrån, så att säga. Det var en upplevelse.

Före månaderna i Manilla var Karolina bland annat i Los Angeles och i Frankrike. Hon råkade hamna mitt i naturkatastrofer på båda ställena och började nästan känna sig förföljd.

- Vi var i Los Angeles när de stora bränderna rasade. När vi veckan efter kom till södra Frankrike, blev det översvämningar och vi fick evakueras eftersom vårt hotell låg i riskzonen. Då jobbade vi med bas i Paris istället och lokala kollegor undrade vad som skulle hända där eftersom vi kom...

Att som ung kvinna komma som managementkonsult och driva projekt är inte alltid lätt.

- I början var jag otroligt naiv. Jag trodde att det var inbillning om man upplevde problem på grund av sitt kön. För mig som svensk tjej var det självklart att jag räknades, men så kom jag till ett land där kvinnor fick rösträtt på 1970-talet.

Karolina har blivit tvungen att lära sig hantera fördomar samt svårigheter som beror på att hon bemöts annorlunda.

- Jag försöker vara taktisk, se till att det finns en äldre man i högre ställning som tror på mig och som kan bana väg. Jag försöker också att inte ta åt mig personligen av problemen utan vara smidig för att nå dit jag vill. Spela en slags roll.

Det är inte rätt tillfälle att hävda sin rätt som kvinna och föra en högljudd könskamp i världen, menar hon, men vill gärna bli ett positivt föredöme för andra kvinnor genom att nå en hög position och förena den med familjeliv.

- Det ska gå! säger hon bestämt. Jag vill ha allt!

ULRICA SÖRMAN

Mer läsning

Annons