Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraftverk kan bli stängt ett år

Annons

Den japanska regeringen kan komma att beordra att det i jordskalvet skadade kärnkraftverket hålls stängt i över ett år under tiden säkerhetsutredningen pågår.

Om utredningen visar att anläggningen _ världens största kärnkraftverk _ behöver förstärkas, kan det ta ännu längre tid innan produktionen kan återupptas, skriver affärstidningen Nikkei.

FN:s atomenergiorgan IAEA krävde på onsdagen en fullständig utredning efter att det stod klart att radioaktivitetsläckorna var värre än vad som först angavs. IAEA kräver nu en fullständig utredning.

Läckorna och en brand i en transformatoranläggning vid verket har minskat japanernas förtroende för kärnkraften, som står för en tredjedel av landets energiförsörjning. Regeringen har kritiserat kraftverkets ledning för att ha varit alltför långsam med att lämna information. Nu ska anläggningen hållas stängd tills säkerheten utretts.

Skalvet i måndags var kraftigare än vad kärnkraftverket är byggt för att klara av. Allt som allt har 50 olika "problem" rapporterats från kärnkraftverket efter skalvet. Jordbävningen mätte 6,8 på Richterskalan och skalvets epicentrum låg endast nio kilometer från Kashiwazaki-Kariwa.

Skalv är mycket vanliga i Japan _ det inträffar ett i snitt var femte minut. Tio människor omkom och drygt 1|000 skadades i måndagens jordbävning.

TT

Mer läsning

Annons