Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften minskar problemen

Annons

Svar till Göran Bryntse, 30/4 och Daniel Tanse, 4/5:

Min debattartikel den 23 april om energipolitiken bemöttes av Göran Bryntse och Daniel Tanse.

De båda ogillar kärnkraft och verkar inte vilja erkänna att vår produktion och konsumtion av el oundvikligen påverkar utsläpp och risker i andra länder. Med de öppna gränser, som jag välkomnar, kommer klimatet dock att gynnas av svensk kärnkraftproduktion.

Jag hävdar att man i första hand bör hushålla med både elektrisk och annan energi. Göran Bryntse kritiserar mig för att inte vara angelägen om att hushålla med el, men då har han läst dåligt eftersom jag i min artikel satte just hushållning som en förstahandsåtgärd.

I andra hand bör man satsa på långsiktigt hållbara lösningar, såsom sol och vind, men det ger inte tillräckligt mycket el. Först därefter kommer kärnkraften och sedan naturgas och sedan kol och olja. Jag framhöll också att vi säger nej till utbyggnad av orörda älvar.

Min kritik riktar sig främst mot regeringen, som vill avveckla kärnkraft, vilket ökar utsläppen av klimatgaser.

Så bör vi ha lagar som ger rätt ekonomiska villkor. Därför vill jag ändra atomansvarighetslagen så att kärnkraftsägarna ska stå fullt ansvariga för olycksrisken, rimligen genom försäkringslösningar.

Jag håller verkligen med Daniel Tanse om att vi inte ska skapa problem för kommande generationer. Därför måste vi närma oss energifrågorna med stor ödmjukhet.

LENNART FREMLING (FP), RIKSDAGSLEDAMOT FÖR DALARNA

Mer läsning

Annons