Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften minskar klimatproblemen

Annons

Min debattartikel den 23 april om energipolitiken bemöttes av Göran Bryntse och Daniel Tanse. Båda ogillar kärnkraft och verkar inte vilja erkänna att vår produktion av el oundvikligen påverkar utsläpp och risker i andra länder.

Med de öppna gränser, som jag välkomnar, kommer klimatet dock att gynnas av svensk kärnkraftproduktion.

Göran Bryntse kritiserar mig för att inte vara angelägen om att hushålla med el, han har läst dåligt eftersom min artikel satte just hushållning som en förstahandsåtgärd.

I andra hand bör man satsa på långsiktigt hållbara lösningar, såsom sol och vind, men det ger inte tillräckligt mycket el. Först därefter kommer kärnkraften och sedan naturgas, kol och olja.

Jag framhöll också att vi säger nej till utbyggnad av orörda älvar.

Min kritik riktar sig främst mot regeringen, som vill avveckla kärnkraften, vilket ökar utsläppen av klimatgaser. Så bör vi ha lagar som ger rätt ekonomiska villkor. Därför vill jag ändra atomansvarighetslagen så att kärnkraftsägarna ska stå fullt ansvariga för olycksrisken, rimligen genom försäkringar.

Jag håller verkligen med Daniel Tanse om att vi inte ska skapa problem för kommande generationer. Därför måste vi närma oss energifrågorna med stor ödmjukhet.

Lennart Fremling, fp

riksdagsledamot

Mer läsning

Annons