Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft utan alternativ

Annons

Något snabbt genombrott för "grön" energi är knappast att hoppas på. Kärnkraftens mest sannolika alternativ är fortfarande fossilkraft - luftförpestare som kol och olja. Inte sol och vind.

Något genombrott tycks inte vara förhanden opinionsmässigt sett. 46 procent vill avveckla kärnkraften medan 44 procent vill behålla den. Elva procent är tveksamma.

Nej-rörelsens starka frammarsch på 70-talet berodde i hög grad på rädslan för det nya och obekanta.

En vanlig föreställning var att man kunde behålla den dåvarande energikonsumtionen oförändrad eller rentav minska den genom besparingar . Då skulle atomkraften inte behövas.

Utvecklingen blev en helt annan i praktiskt taget hela världen. Man hade tänkt statiskt istället för progressivt. I dag svarar kärnkraften för en mycket stor del av jordklotets energiproduktion.

I några stater - däribland Tyskland - ökar vindkraften visserligen påtagligt, men är fortfarande marginell. Ingenting tyder på att kärnkraftens avveckling på nytt blir en stor politisk stridsfråga i Sverige såsom den var på Thorbjörn Fälldins tid.

Vad som kan inträffa är lite energipolitisk kohandel, där centern kräver en eller annan reaktorskrotning för att ge sitt stöd till en regering - borgerlig eller socialdemokratisk.

Mer läsning

Annons