Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnavfall till Grängesberg?

Annons

I brevet skriver Stendalen att det nu gått drygt ett decennium sedan gruvan lades ner och det är fortfarande många av de då avskedade gruvarbetarna som saknar arbete.

"Kommunen har en negativ befolkningsutveckling och i Grängesberg rivs bostäder i stor omfattning. Alltsammans genererar en omfattande kapitalförstöring men än värre är den mänskliga förslitningen."

"Erfarenheten visar att det behövs en ny verksamhet med en kunskapsbas som blir självgående. Ett område som är långsiktigt och framtidsinriktat och som handlar om att använda ny teknologi och då talar vi om högteknologi och slutförvaring av använt kärnbränsle."

Stendalen pekar också på att en verksamhet av denna art skulle omfatta forskning under lång tid. Stora grupper av högutbildade yrkesgrupper skulle komma att flytta till området och säkerligen kommer många av dessa att ge nya idéer och uppfinningar.

"Verksamheten skulle utveckla kommunen till ett högteknologiskt centrum med en inre drivkraft. Stora investeringarskulle ge en ekonomisk injektion."

Besöksnäringen skulle också få sig ett uppsving enligt Stendalens teorier.

Avslutningen på brevet är en tankegång hur en ung Grängesbergs- eller Ludvikabo kan säga om cirka två decennier.

"Vi har en rik historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Nu löser vi ett av landets miljöproblem. Välkommen till Grängesberg och Ludvika kommun. Vi vill visa hur vi går tillväga. Passa samtidigt på att njuta av den vackra naturen och ta del av allt som detta område kan erbjuda, inte minst på det kulturella området."

Mer läsning

Annons