Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karleric Bergqvist har avlidit

Annons

Karleric "Kirre" Bergqvist var född och uppvuxen i Horndal där han efter realexamen i Storvik först praktiserade i sin fars Gustafs urmakeri. Karleric Bergqvist kände dock tidigt att detta inte var hans rätta bana. Efter militärtjänsten vid A4:a i Östersund, flyttade Karleric Bergqvist till Stockholm och utbildade sig till optiker. Därmed blev han en av Sveriges första legitimerade optiker.

Under värnplikten i Jämtland träffade Karleric sin blivande hustru, Karin, från Mörsil i Väst-Jämtland. De gifte sig i slutet på 40-talet.

I Stockholm förestod Karleric i många år en ledande optikfirma. Han levererade bland annat glasögon till kungafamiljen och fick också en prominent beställning av kejsaren Haile Sellassie när han besökte Sverige.

Karleric Bergqvist fick många kända och trogna kunder i huvudstaden. Men hembygden med närhet till skog och mark lockade ändå mer.

Familjen flyttade 1958 till Falun. Här startade Karleric egen optik, Falu Optik, på Åsgatan 16.

Karleric lade ned stort arbete på att arbeta upp sitt företag och drev det länge helt på egen hand.

Företaget växte successivt och i mitten på 80-talet överlät Karleric sitt optikföretag på sina två söner. Karleric släppte aldrig helt sitt arbete utan tog själv hand om många gamla kunder ända till för några år sedan då sjukdom satte stopp för hans långa och gedigna yrkesbana.

Karlerics främsta fritidsintresse var att vistas i skog och mark. Han älskade att fjällvandra och åka skidor i hustru Karins hemtrakter. Makarna åkte regelbundet till Jämtlandsfjällen.

Han var också en drivande kraft bakom tillkomsten av Skid- och Friluftsfrämjandets Faluavdelning och var dess sekreterare i många år. Karleric åkte flera Vasalopp och tog också Svenska Klassikern.

Helt nyligen fick Karleric Bergqvist diplom och hedersmedlemskap i Bad Boys som han själv var med att starta. Han var den förste som varit med 1 000 baddagar.

Karleric Bergqvist tyckte om musik och i hemmet på Nybrogatan hördes ofta jazz ur Karlerics stora skivsamling. Makarna Bergqvist gick också ofta på konserter.

Sommarstället i Rostberg var en fast och kär samlingsplats för Karleric. Här lade han tillsammans med hustru Karin ner stor omsorg. Han var mycket släktkär och mån om sin familj.

Bland vänner och affärskontakter var "Kirre" känd som en hedersman av den gamla stammen. Han var också en man med enkla vanor och principfast utan att på något sätt vara fördömande. Han var engagerad helnykterist och medlem i Tempelriddarna.

I maj i år gick hans hustru och stora stöd i livet bort - ett mycket hårt slag för Karleric Bergqvist.

Närmast sörjes Karleric Bergqvist av sönerna Mats och Hans med familjer samt av systern Brita.

Mer läsning

Annons