Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek vid första chatten

Annons

Det är som en saga, och den är alldeles sann.

Historien började i maj förra året. Helena hade just fått en display med punktskrift vid tangentbordet som gjorde att hon kunde surfa på Internet. Text hon får upp på skärmen kan hon läsa med fingertopparna på displayen.

Hon hade just läst-lyssnat på Stjärnornas krig som kassetbok och loggade in på en diskussionsgrupp på Internet. Där fanns Frank Spychaj med, han satt vid sin dator hemma i Colorado, USA.

De började e-posta till varandra och upptäckte att de hade många gemensamma intressen: Ishockey, 80-talsrock och mycket annat...De började chatta.

- Vi lärde känna varandra. Det är bättre att träffas på Internet än att träffas på krogen, man går på personlighet och inte utseende, säger Helena.

Och visst kan man blir kär via internet, det blev Helena och Frank. När deras chat-relation var som intensivast höll de på 6-7 timmar per dag.

- Till slut visste jag att jag var kär. Det var jag som först sade hur jag kände det, säger Helena.

Och hon fick "the three magic words" i retur från Frank: I love you - Jag älskar dig.

- I felt very happy, säger Frank. Han kramar om Helena och strålar av lycka.

Den 9 september förra året flög Helena till Colorado. Den längsta resa hon tidigare gjort på egen hand var till England. Familj och vänner var oroliga, det kunde vara farligt att träffa folk via Internet, man visste aldrig vad de var ute efter.

- Men jag hade pratat med Frank på telefon, och sade att antingen är han en fruktansvärt bra skådespelare eller också världens snällaste kille, säger Helena.

Dessutom kände hon inte att hon hade något val, hon måste träffa Frank. Men hon var nervös och hade ont i magen när hon landande i Denver.

- Och så stod Frank där och tog emot mig. Jag fick en kram och 20 röda rosor, och allt var bra, säger Helena.

- Du skulle ha haft dubbelt så många, säger Frank.

Veckan då flygplan störtade in i World Trade Center i USA var den lyckligaste i Helenas liv. Paret gjorde utflykter till nationalparker och nöjesfält. De svävade på moln och hotande krig var bara något Helena uppfattade vagt i bakgrunden.

Mötet gav mersmak. I november reste Helena tillbaka i tio dagar till Frank Spychajs hemstad Fort Collins i Colorado. I februari kom hon över en månad och paret förlovade sig.

Nu bor Frank, 23 år, och Helena, 26 år, ihop i Falun.

Det känns helt rätt.

- Som blind har jag svårt att flytta till USA. Jag har mer rättigheter här i den svenska välfärden, som till exempel rätt till följehund som jag är beroende av, säger Helena som jobbar på biblioteket till vardags.

Frank läser svenska på Komvux. Han har fått uppehållstillstånd och arbetstillstånd. I USA höll han på att utbilda sig till programmerare, förmodligen fortsätter han med det.

Och Frank trivs. Hemstaden i USA är bara dubbelt så stor som Falun, så omställningen till småstadsliv är inte så stor.

Här är lite kallare, men kärleken värmer.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons