Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kärlek är överskattat"

Annons

"Bara vara, bara vara vänner" sjöng Jacob Hellman för flera år sedan. Men det är inte "bara" att vara vänner.

Thorsten Holm i Tällberg har funderat mycket på det här med vänskap kontra kärlek.

- Kärleken är en enkel känsla. Den kan vara besvarad eller obesvarad, men det handlar ändå om kärlek.

- Vänskap däremot måste alltid vara besvarad, annars finns den inte. Det räcker inte med att en person säger "Jag vill vara din vän." Det går inte heller att bli din väns vän.

Kärlek är också något som samhället värderar högre än vänskap, i alla fall om man ska se till vilka resurser som finns.

- När kärlek leder till äktenskap finns samhället där med rådgivning och olika bidrag för att få det hela att fungera. Inget liknande finns för vänskap, konstaterar Thorsten Holm.

Tankarna om vänskap började ta form för tio år sedan då Thorsten Holm pensionerades, började läsa etnologi och i samma veva blev sviken av en god vän.

- Jag tänkte; Vad är detta? Kan man bli av med vänskap så lätt? Sedan kände jag också att jag ville läsa mer om ämnet, men det finns ingen riktig forskning på vänskap. Kan du förstå?

Forskning eller inte, Thorsten har läst det lilla som finns. Och när han sedan blev ombedd att hålla vårtalet vid årets majbrasa i Tällberg så tog han chansen att lyfta fram vänskapen.

- Alla vårtal följer samma mönster om mörkret och ljuset, det gamla som ska bort och det nya som kommer. Jag ville föra in något nytt och valde därför känslor - kärlek och vänskap.

- Vänskap kändes extra aktuellt eftersom vi den första maj välkomnade tio nya vänner i den Europeiska unionen.

Men Thorsten Holm stannade inte där. Han uppmanade Tällbergsborna att gå ett steg till och utnämna sin by till Vänskapens by - The village of friendship.

- Här finns ursprungsbefolkningen, inflyttarna och alla fritidsboende. Alla känner för Tällberg och det finns vänskapsband mellan grupperna. Varför inte vidareutveckla det? Ta chansen! uppmanar Thorsten Holm.

Vem är han då, denne man som så engagerat delar med sig av sina tankar om vänskap och kärlek? För de flesta i länet är Thorsten Holm kanske mest känd som Dalmålsakademiens ordförande.

Han är jurist i botten och har haft en rad uppsatta tjänster. Bland annat har han varit kanslichef på TCO, domare i Arbetsdomstolen, vice ordförande i Sveriges radios styrelse och arbetat inom försvaret.

Lite av en grå byråkrat?

- Det stämmer. Förr var jag mest byråkrat och humanist i bakgrunden. Numera är det omvänt - lite byråkrat och stor humanist.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons