Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek

Annons

I höst startar en intressant "kärlekscirkel" i Falun.

Bibliotekarien Sven Erik Olsson och teaterskräddaren Kent Vikström, mogna och erfarna män, planerar en studiecirkel för kvinnor och män.

Cirkeln "Mäns och kvinnors möten - Kärlek och relationer" har redan rönt starkt intresse.

- Vi lever i en tid med många uppbrott, skilsmässor, brustna sambo-relationer, män och kvinnor, "hoppar till grönare gräs", från den ena till den andra - utan tanke på: Vad kunde jag ha gett - eller - Vad förmår jag ta emot i en kärleksrelation?

Cirkelidén föddes under fyra mäns skogsvandring. Kent, Sven Erik och de andra med olika erfarenheter pratade relationer och funderade över kärlek och förhållanden.

- Jodå, mogna män vågar blotta sitt inre kring relationer, som funkar eller inte funkar. Vi satte pekfingret på än det ena än det andra. De flesta av oss söker framgångsrecept. Varför lyckas en del och inte andra i sin relation?

- Massor av obesvarade frågor kräver svar. De flesta sitter inne med olika erfarenheter och undringar som borde besvaras. I större grupper kan det bli riktigt intressant att fundera över förändrade mans- och kvinnoroller för att nå fram till riktig kärlek.

Kursutbudet, knutet till studieförbundet Sensus, vilar på amerikanen, "relationsgurun" David Deidas bok "Den suveräne mannens väg" och boken "Till dig min älskade".

- Män och kvinnor behöver närmas, inte fjärmas. Slutklämmen i cirklarna, en för män, en för kvinnor, är att vi möts i en gemensam dialog kring cirkeltemat, säger Kent.

Med Deidas teorier bygger vi broar. Sven Erik tar gärna upp "förälskelsemissbruket", där mängder av par först slukas av passionen och sedan bryter förhållandet när den grå vardagen infunnit sig. Den sortens relation präglas ofta av rädsla att låta en annan människa komma nära.

Sven Erik skrattar när jag frågar hur han beskriver sin egen mansroll.

- Hm, en tidlös relationsromantikens schaman.

- Höstens cirkel vänder sig till kvinnor och män i alla åldrar, påpekar Kent och Sven Erik. Vi har redan förfrågningar bland yngre män, med undran över en mansroll i harmoni med det motsatta könet.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons