Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Otto byggde en hel by på tomten

Annons

- Det är väl som skrothandlare jag är mest känd, konstaterar Karl-Otto Bergfeldt som nära femtio år efter sin debut som skrothandlare blev miljöpristagare. Karl-Otto fick nämligen 1988 miljöpartiets pris för god miljövård.

Karl-Otto hade då arbetat på heltid med skrot i tolv och ett halvt år. Men som extraknäck hade Karl-Otto alltså varit skrothandlare betydligt längre än så. Bokstavligt talat sedan barnsben och då runt Domnarvet. Senare med bland annat hela Borlänge som arbetsfält.

Under åren som skrothandlare tog Karl-Otto hand om och såg till att tusentals ton papper, enorma mängder glas och mycket, mycket annat från sopberget återvanns.

Men under sin yrkesverksamma tid ägnade sig Karl-Otto även åt andra yrken.

- Jag fick i unga år utbildning till konditor och arbetade länge inom det yrket, berättar Karl-Otto. I vad som under många år skulle bli hans huvudyrke började Karl-Otto arbeta på Sylvéns bageri. Han fortsatte hos Werners och Centrumkonditoriet under sammanlagt 17 år.

Efter sex år hos Dalabageriet blev det så vad Karl-Otto beskriver som ett gästspel på Domnarvets järnverk. Där arbetade Karl-Otto som hjälpsmältare och truckförare. Rädd för att prova på olika yrken har Karl-Otto aldrig varit. Långa arbetsdagar har inte heller avskräckt honom.

- Jag hade ofta flera jobb samtidigt. Det var nog så att jag trivdes bäst med att vara i gång hela tiden, säger Karl-Otto. Men helt oskadd klarade han inte alla år av tungt arbete. Exempelvis att släpa på tusentals ton papper för återvinning.

Av allt slit fick Karl-Otto en utsliten höftled som han tvingades operera. Det skulle bli ytterligare några sjukhusvistelser, detta efter vad Karl-Otto själv kallar smällar.

- En hjärtinfarkt har jag också haft och så en hjärnblödning, stroke. Fast jag har nog hämtat mig ganska bra efter de smällar jag fått, berättar Karl-Otto Bergfeldt som numera är pensionär och lever med sambon Lillemor Helander i soldattorpet Trummens i Dalsjö.

Här i byn har Karl-Otto byggt upp en egen miniby med 70 miniatyrstugor som alla finns i verkligheten. Ornässtugan, Bångsgården i Dalsjö och Matjes Emils gård är något av vad Karl-Otto byggt upp vid soldattorpet.

Innan han började med sina miniatyrstugor knuttimrade Karl-Otto många riktiga stugor. Det var hjärtinfarkten som fick honom att sluta med de fullskaliga stugorna och i stället ägna sig åt dem i litet format.

- Minibyn blev nog lite större än vad jag tänkt mig från början. Men roligt, det har det alltid varit, påpekar Karl-Otto som tänker fira högtidsdagen med öppet hus på lördag från klockan 14.00.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons