Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Oskars efterföljare från alla jordens hörn

Annons

Att lämna hembygden för andra horisonter för att tjäna sitt levebröd är ett beslut som män och kvinnor har tvingats fatta i alla tider och i alla jordens hörn. Historien visar att tusentals svenska familjer också fattade beslutet att utvandra.

I dagens debatt reflekterar Miguel Perez över in- och utvandring.

Det som kännetecknar den globaliserade världen och dess nyliberala politik, är den stora obalansen där några äger mycket - har arbete och många äger litet - är arbetslösa. Det leder till utvandring och sökandet efter ett bättre liv.

Siffrorna är talande. Varje år emigrerar en miljon människor och lika många ansöker om politisk asyl.

Närmare 80 miljoner arbetar eller bor, just nu, i främmande länder. Till dessa måste vi lägga tolv miljoner flyktingar.

Hoppet om ett bättre liv, de dåliga lönerna och arbetslösheten är grunden till den komplicerade migrationscirkel, som är länken mellan fattiga och rika länder.

Historiskt kanske utvandringen skulle kunna betraktas som förrummet till slaveriet.

Oberoende av var eller när detta fenomen äger rum, så medför det en utveckling. Trots dagens behov och ett kommande behov av arbetskraft i Västeuropas länder, kan vi se tendenser till ett strypande eller helt förbjudande av invandring och etablering av arbetare från mindre utvecklade länder.

Den extrema högerns framgångar i Västeuropa beror bland annat på att man använt sig av migrationens fenomen i avskräckande syfte. Emellertid är vissa ekonomiska sektorer i konstant behov av utländsk arbetskraft på industrier, i byggbranschen, hotellbranschen, jordbruket, textilindustrin med flera.

Den illegala invandringen är beviset på att dessa behov fortfarande existerar. Många smutsiga, farliga, tunga och svåra arbeten utförs av invandrare och blir på så sätt den enda utvägen från fattigdom. Den illegala in- och utvandringen är ett ämne för sig. Tyska industrimän, franska byggherrar och schweiziska hotellägarna påpekar att de utländska arbetarna är en integrerad del av deras arbetskraft och att det inte skulle vara möjligt att klara sig utan dem.

Över 160 miljoner arbetslösa världen runt upplever fattigdomen som okej. Migrationsströmmen kommer att fortsätta i många år till.

Arbetare av alla kategorier; ingenjörer eller viktiga direktörer, professorer, murare eller biträden far ut i världen för att försörja sig.

En dag kommer det att bli nödvändigt att alla ansträngningar går ut på att alla invånare i alla länder åtnjuter samma möjligheter för att kunna leva, livnära sig och vara kvar i sina hemländer.

MIGUEL PEREZ

Mer läsning

Annons