Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl-Gösta är redo att förvandlas

Annons

Revy och kabaret var Karl-Gösta Sälgström tidigt engagerad i hemma i Vikmanshyttan. Han var bara åtta år då han debuterade som musiker. Gick runt på gårdarna med pappas bastrumma.

1997 fick Karl-Gösta, som bland annat åter satt ihop anrika Vikmanshyttans musikkår, hembygdsföreningens kulturpris.

Sin egen kärlek till musik och musikalisk teater, en kärlek som bara tycks bli starkare, har Karl-Gösta delat med sig av till barnen.

75-årsdagen kommer Karl-Gösta att fira redan 20 maj, annandag pingst. Han gör det med öppet hus klockan 14.00 i Odd Fellow-lokalen vid Stationsgatan.

I god tid före högtidsdagen blev det klart att såväl Karl-Gösta som sönerna Fredrik och Magnus finns med i rollistan då Borlänge musikteater i september åter sätter upp Sound of music.

Historien om familjen Trapp och all dramatik då Österrike 1938 invaderades av Nazityskland.

Karl-Gösta Sälgström tänker, in i minsta detalj, vara stram amiral då det är dags för premiär. Fredrik och Magnus spelar nazister.

Glädjen över den nya rollen är mycket tydlig då Karl-Gösta berättar om Borlänge musikteaters nya uppsättning. Glädjen och entusiasmen är också stor då han kommer in på att han den 6 juni ska resa till USA med Daniel och Fredrik. Till USA åker sonen Magnus redan 23 maj.

Född och uppväxt i Vikmanshyttan är Karl-Gösta fortfarande fast förankrad i hembygden, som han lämnade 1958 för fast anställning på Dala-Demokraten i Borlänge.

Karl-Gösta, som då var 31 år, hade vid flytten till Borlänge hunnit arbeta 16 år i verket, för Vikmanshytte bruk AB.

Förutom revy, kabaret och Vikmanshyttans musikkår hade Karl-Gösta varit engagerad i Unga Örnar, som ordförande i SSU och som vice ordförande i den socialdemokratiska arbetarekommunen i Vikmanshyttan.

Sin första tidningsartikel, ett fotbollsreferat skrev Karl-Gösta försommaren 1954. Ortskorrespondent för DD blev han 1955 och i verket slutade Karl-Gösta som förman på centralförrådet då han tre år senare flyttade till Borlänge och blev journalist på heltid.

Bortsett från en Faluparentes på några år har Karl-Gösta hela tiden varit bosatt i Borlänge. Sedan 1974 med adress Vasagatan 1.

- Det har varit lite slitsamt ibland, men roligt har det alltid varit, summerar Karl-Gösta sin journalistiska gärning. Drygt 40 år bjöd med dramatik som raset i Idkerberget i början på 1960-talet och ett besök i Rumänien i januari 1990, bara fjorton dagar efter att diktatorn Ceaucescu störtats.

Men även åtskilligt av lugnare förhållanden och givande möten med intressanta människor. Även efter sin pensionering fortsatte Karl-Gösta att som familjeredaktör skriva några dagar i veckan. Slutade gjorde han först sista december förra året.

I juli förra året drabbades Karl-Gösta och hans familj av en tung förlust. Hustrun Monica avled då svårt cancersjuk, bara 57 år gammal. Under sitt lyckliga äktenskap, det hann bli 29 år, var de båda verksamma i olika föreningssammanhang.

I Odd Fellow, där Karl-Gösta själv kom med 1964. I IK Brage under 20 år, bland annat Dalecarlia Cup, och inom Borlänge Musikteater under lika många år.

Båda älskade musik och var flitiga motionärer. Karl-Gösta har fortsatt att promenera. Minst en halv mil om dagen. I bland kan det bli en hel mil.

- Att Monica är borta är något som jag måste lära mig att leva med. Men jag ska erkänna att det känns svårt i bland, säger Karl- Gösta.

Den 20 maj skulle varit Karl-Gösta och Monicas 30-åriga bröllopsdag. Nu känns det bra och rätt att samla familj och vänner denna dag. Karl-Gösta har från ett tidigare äktenskap barnen Elisabeth och Göran. Till sin familj räknar han även Monicas son Tony.

Kontakten med hembygden, där mamma Edit som fyllt 95 år och korats till Årets krutgumma i Vikmanshyttan, fortsätter jubilaren att odla. Teater och musik tänker han fortsätta med länge än.

Musik i Vikmanshyttans musikkår och i Karl-Göstas kvintett där kapellmästaren inte oväntat heter Karl-Gösta Sälgström. Sång och trummor ligger honom varmt om hjärtat. Som mycket, mycket annat. Kanske en verklig entusiast?

- Andra säger säkert att jag är fantast. Men jag har aldrig behövt fundera på vad jag ska göra på fritiden.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons