Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin tackar lärare för inspirationen

Annons

- Jag hade henne i fysik och hon väckte min nyfikenhet för ämnet, säger Karin Fritjoff, 31 år.

Karin kommer ursprungligen från Västerås. Familjen flyttade till Ludvika när hon var i högstadieåldern, vilket för hennes del betydde Lorensbergaskolan.

Sedan blev det gymnasiet och Högbergsskolan där hon gick ut 1991 med fysik som specialintresse och Danielsson i efternamn. Just det, Eva Hogmark, den Karin är det.

De fem senaste åren har hon ägnat åt doktorandarbete vid Göteborgs universitet och det har varit fem inspirerande år.

- Bland annat har jag fått göra flera intressanta resor runt om i världen, till USA, Japan och Svalbard. Sedan har jag också som doktorand fått undervisa i fysik vid universitetet och det har också varit kul.

För ett par månader sedan tillbringade hon en vecka vid Manne Siegbahn-laboratoriet i Stockholm. Där studerade hon negativa joner och hur de uppför sig under olika betingelser.

Till detta krävs acceleratorer, stora ringar, som partiklarna rusar runt i med enorm hastighet. Ringen, eller vakuumröret, vid laboratoriet i Stockholm har en omkrets på 50 meter.

Imponerande? Nja, vid Seines forskningslaboratorium i Frankrike finns en ring under jord med en omkrets på - 27 kilometer. Och den utgör en oemotståndlig lockelse för den 31-åriga doktoranden.

- Jag har sökt och nästan fått klart med jobb där när jag är klar på universitetet i höst.

Det finns förstås något annat som också drar till Frankrike, nämligen att hennes man bor där. I så fall blir det längre resväg för att hälsa på far och mor i Ludvika.

- Och min gamla kompis Malin Lennholm som numera är lärare i Ludvika.

Men innan flyttlasset bär i väg till Frankrike ska hon upp till bevis i september då fem års arbete är framme vid finalen.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons