Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin slår ett slag för PSA-prov

Annons

Varje år insjuknar cirka 8 000 män i prostatacancer. Något som Norra Svealands RPG (Riksförbundet pensionärers gemenskap), genom Karin Östergren, vill få till en ändring på.

I en motion till RPG:s förbundsstyrelse efterlyser Östergren PSA- test på ett tidigt stadium för män i aktuell ålder.

Förbundsstyrelsen svarar med att föreslå riksstämman att bifalla motionen samt att förbundsstyrelsen får i uppdrag att verka för PSA- prov för äldre män.

Prostatacancer tillhör en av de vanligaste cancerformerna hos äldre män. Under det senaste året insjuknade cirka 8 000 män i Sverige och under varje år dör cirka 2 500 män.

Karin Östergren, boende i Käringberget, är sjukvårdsutbildad och har suttit med i Cancerfonden på riksplanet menar att PSA- proven skulle vara lika självklara som mammografin för kvinnorna.

- Jag är förvånad, säger hon. Prostatacancern nämns knappast någonstans.

Karin Östergren menar att det är hög tid att ta ett rejält tag i det förebyggande arbetet. Genom att på ett tidigt stadium få reda på att man drabbats av prostatacancer ökar chanserna att bli fri från sjukdomen.

- Man måste tänka på livskvaliteten. Sjukdomen kan botas om den upptäcks i tid. När antalet fall av prostatacancer ökar som det gör kan vi inte bara sitta stillatigande, avslutar Karin Östergren.

Fotnot: Förkortningen PSA står för prostataspecifikt antigen och förekommer i hög koncentration i sädesvätskan. En del av PSA som tillverkas kommer ut i blodet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons