Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin, 100 år, flyttade hem efter 84 år i Stockholm

Annons

Att Karin fyller 100 år i dag kan man inte tro. Hon är otroligt pigg och vital för sin ålder. Hon har lite dålig hörsel och syn, men minnet är det inget fel på när hon berättar vad hon har varit med om under sina 100 år.

Karin, född Modigs, är född i Vikarbyn och kom med familjen till Backa i Rättvik när hon var tre år. På 99-årsdagen flyttade hon hem till Enådal och Rättvik igen efter ett långt och händelserikt liv i huvudstaden.

- Nu är cirkeln sluten. Efter alla år har jag flyttat tillbaka till mina rötter, säger Karin.

När hon var 15 år flyttade hon till Stockholm för att på sommaren arbetasom trädgårdskulla vid Norra begravningsplatsen inte långt från Hagaparken. Foton från den tiden var med vid herrarbetsutställningen i Rättviks kulturhus i somras. På vintern arbetade hon vid Rättviks hemslöjd där hon började redan när hon var tolv.

Karin blev kvar i Stockholm för det var där det fanns arbete. Under några år till det hon gifte sig arbetade hon bland annat vid Centralvaruhuset, till det såldes, och sedan vid Svanströms pappershandel. Periodvis arbetade hon extra vid NK för att dryga ut hushållskassan då maken låg inkallad och arbetade långt hemifrån under andra världskriget. Medan Karin arbetade passade äldsta dottern Mary sina yngre syskon, Birgit och Sid.

Karin fick sedan arbete via dottern Marys väninna hos Söderindustrier där man band kristallkronor. Från början var det meningen att Karin skulle arbeta på försök under en period, men hon blev kvar där till hon fyllde 67 år och gick i pension.

- Jag hade kunnat arbeta i två år till, men jag och maken ville ut och resa, säger Karin.

Tillsammans gjorde de många resor, till att börja med såg de sig omkring i Sverige.

När hon blev pensionär började hon gå olika kurser i PRO:s regi för Karin fick aldrig den möjligheten att gå mer än fyra år i skolan. Vid de kurserna läste hon om Sveriges landskap och om olika delar av våra grannländer så de var riktigt pålästa när det var dags att resa till de olika platserna. Häromveckan var hon i Sätraskolan och berättade om gamla Rättvik, byskolan efter förra sekelskiftet, fäbodvandringar, och många, många minnen.

Tillsammans med maken och en svägerska reste de bland annat till Tunisien där de deltog nattetid i en kamelritt. Från alla de resor hon gjort har hon skrivit reseskildringar och satt in bilder i album för att kunna blicka tillbaka på allt hon varit med om.

Nu för tiden deltar hon i de olika aktiviteterna och tar sig gärna en promenad. Karin trivs bra med boendet och tillsammans med "flickorna" som arbetar på Enådal.

Födelsedagen firar hon tillsammans med sina barn och barnbarn som kommer på besök till Enådal.

Mer läsning

Annons