Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårhuset tvingar ingen att dricka

Annons

Föräldrar och politiker vill stänga kårhuset på Soltorgsgymnasiet på grund av att de är ett "supaställe". Jag förstår nästan föräldrars oro över att låta sina barn gå iväg till ett hus, där klasser och elever samlas och har kul, när samhället har problem med att ungdomar dricker mycket alkohol.

Det jag däremot inte förstår är då hur man kan låta sina barn gå ut annars utan att vara orolig. Det jag vill komma till är att kårhuset inte är orsaken till att ungdomar dricker, utan att detta är ett allmänt utbrett problem över hela landet.

Elever på Soltorgsgymnasiet har en mängd olika aktiviteter där. De samlas och rustar upp huset, är där när de planerar inskolningen, har fester där, bygger på "kortegen". Där förekommer också fler aktiviteter, beroende på vilka som hand om kårhuset just det läsåret.

Nu påstår vissa föräldrar att detta gör att eleverna går dit och dricker alkohol, något som de inte skulle göra om inte kårhuset fanns.

Detta är ju ett påstående baserat på väldigt lite eftertanke. Om nu alkoholdrickandet är ett problem över hela landet så dricks det alltså lika mycket i andra gymnasium, till och med högstadieskolor.

Då är det alltså inte kårhuset som får era barn att dricka, utan då är det ungdomars syn på alkohol och det är en helt annan politisk debatt.

Kårhuset är inget ställe som utsätter elever för fara. Jag har själv gått där och var även ordförande i festföreningen. Jag var bland dem som spenderade mest tid där och inte har jag misslyckats för det.

Jag har precis börjat läsa matematikprogrammet på Örebros univeristet. Detta trots all min tid i det "hemska" kårhuset. Ta åt er nu förläldrar som stängt Kårhuset och tänk efter lite!

Jag har en systerson som nyss börjat på Soltorg och har börjat gå till kårhuset. Han har väldigt roligt där och han trivs mycket bättre i skolan nu när han går på Soltorgsgymnasiet. Denna glädje håller ni nu på att ta bort - och det är tragiskt.

Ni föräldrar har nu ett val. Låt eleverna gå till kårhuset och ni har koll på precis var de är och kan samspråka med andra föräldrar som också har sina barn där.

Eller också kan man bara låta sina barn gå ut och inte ha en aning om var de är och inte veta vilka de umgås med.

Inget svårt val tycker jag.

De föräldrar som nu har sådant pli på sina barn så att de kan få dem att inte gå ut på kvällarna kan även få dem att stanna hemma från kårhuset.

Så sluta se kårhuset som en syndabock och låt varje förälder ta hand om sina barn på sitt sätt.

JOHAN KARLSSON

Mer läsning

Annons