Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kare är ikonernas drottning

Annons

Det användarvänliga gränssnittet fyller jämnt. Det är i dagarna 20 år sedan Apple introducerade datorn Lisa. Där dök ikonerna upp för första gången i kommersiella sammanhang. Det var designern Susan Kare som utformade de första ikonerna. Hon kom att arbeta för Apple mellan 1983 och 1986.

Hon var även med och utformade gränssnittet för ett av de första illustrationsprogrammen, Macpaint. Här dyker symboler som lasso, suddgummi, pensel, målarpyts, hand, penna med mera upp.

Denna kraftfulla metaforik lever nästan oförändrad kvar i dagens Illustrationsprogram.

När Microsoft introducerade Windows 3.0, var det Susan Kare som även där stod för designen av ikonerna.

Visst är det mycket som har hänt på 20 år. Ikonerna är inte längre svartvita, utan för det mesta i färg. De är större och mer tredimensionella, men i grund och botten är det Susan Kares design som möter oss när vi slår på en dator.

En innovation som gjorde det möjligt att börja använda ikoner i datorns gränssnitt var att datorns bild byggdes upp i form av ett rutnät med bildelement, pixlar, där varje enskild pixel går att styra. Tidigare byggdes bilden upp ungefär som på en tv.

De första ikonerna kunde vara maximalt 30 gånger 30 pixlar.

"Jag anser att bra ikoner mer ska likna trafikskyltar än illustrationer och presentera budskapet på ett klart och koncist sätt, samtidigt som det ska vara lätt att komma ihåg vad symbolen står för", förklarar Susan Kare i en artikel om henne på www.designboom.com

"Jag skulle vilja säga att en ikon är bra om man bara behöver berätta en gång vad den symboliserar och folk kommer ihåg detta. Vissa ikoner är lättare att göra än andra, substantiv till exempel. En kalender är en kalender. Men hur ska man göra om ikonen ska symbolisera en handling, "gör" eller "gör inte", till exempel

Susan Kare är i högsta grad verksam i dag, med egen designbyrå. 2001 belönades hon med Chryslers prestigefyllda designpris.

Kare sitter hellre i sin studio än är ute och representerar. Huvudinriktningen är fortfarande små kraftfulla symboler till IT-prylar, men det är inte i huvudsak för datorskärmar hon designar. Hon söker utmaningen i att på så litet utrymme som möjligt skapa så kraftfulla symboler som det bara är möjligt.

Hon jobbar med ikoner till små handhållna datorer, mobiltelefoner och annat smått. Och sättet som hon arbetar på är detsamma som för 20 år sedan. Hon slår av och på enskilda pixlar för att få till den ikon hon vill ha.

Susan Kare har en egen hemsida som är värd att besöka.

http://www.kare.com

Det går också att läsa om Susan Kare på:

http://www.chryslerdesignawards.com

Mer läsning

Annons