Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karbonat ger ökad cancerrisk

Annons

Risken för magsäckscancer ökar kraftigt för den som äter livsmedel med tillsats av karbonat, visar försök på råttor.

Det finns bland annat i kolsyrad läsk och i nudelbuljong.

Hos råttor som fått sådan tillsats ökar risken för magsäckscancer tre gånger, har forskare vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö kommit fram till.

Han tror att forskningsresultaten kan ge en ledtråd till varför magsäckscancer är mycket vanligare i vissa delar av världen, främst Japan, Korea och Kina, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Där tillsätter man av tradition karbonat till kosten, exempelvis i den buljong som nudlar kokas i.

Försöken har gjorts i två omgångar på totalt 350 råttor. Försöksdjuren har först genomgått en operation som i sig leder till ökad risk för magsäckscancer. Därefter har effekterna av olika kosttillsatser studerats.

En tidigare känd faktor som ökar risken är magsårsbakterien Helicobacter pylori.

Roy Ehrnström betonar att man ska vara försiktig med att översätta resultat från försöksdjur till människa. Ytterligare forskning behövs, understryker han.

TT

Mer läsning

Annons