Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapten Granath håller gästabud

Annons

I dag är Ola Granath verksamhetschef för Ger Rehab vid Falu lasarett. Den rollen har han haft i drygt ett år. Men innan han nu fyller 50 har han provat många olika yrkesroller och i de flesta har han arbetat nära människor.

Tidigt bestämde sig Ola Granath för att välja den militära banan. Redan som sjuttonåring ryckte han in och under värnplikten tände det till ordentligt så Ola, med det passande efternamnet, blev militär i sjutton år. När han slutade vid I 13 var han kapten Granath.

Ola slutade faktiskt innan signalerna om regementets nedläggning kom. Han är utmaningarnas man och ville pröva något helt nytt. Han ville också få mer tid för familjen, sökte och fick arbete som arbetsförmedlare hemma i Djurås.

- Tio minuter till jobbet, det var bra. Arbetet innebar många företagsbesök och snart hade Ola fått nya kontakter som gjorde honom nyfiken att testa ytterligare nytt jobb. Han blev personalansvarig på Nordbogruppen, då ett stort företag i en stark bransch. Men så vände det för träbranschen, anställda som Ola tagit in fick gå och även han själv.

- Då fick jag känna på hur det känns att vara arbetslös - men tävlingsmänniska som jag är, bestämde jag mig snabbt för att nå ett nytt mål.

SOS-alarm blev hans nya arbetsplats där han fick ett projektarbete på ett år. Här var det snart också dags för omorganisation och Ola blev över igen.

- Tufft men jag höll hoppet uppe och fick arbete som chef på Borlänge kommun inom fritidssektorn. Ett passande jobb för friluftsmänniskan Ola.

1998 startade han eget företag hemma i Djurås.

- Mycket nytt att lära igen, jag jobbade med att marknadsföra och sälja en portabel trebent stol men att sitta ensam hemma var inte min grej, säger Ola.

Åter en ny roll - han sökte och fick rektors tjänst för Säters barn- och skolområde med 800 barn från ett till tolv år.

- Det var ett svårt jobb, ett riktigt fläskben att bita i,reflekterar Ola. Slitsamt och tungt, jag mådde inte bra. Hann inte sköta min fysträning, pendlade - ja, tiden räckte helt enkelt aldrig till.

Alltså hoppade Ola på nästa utmaning och blev landstingsanställd. På Falu lasarett trivs han gott idag och är stolt över att hans "fögderi" hälsodiplomerats av Korpen.

- I november kom vi på andra plats i landet i "Årets friskaste företag", jag sa redan innan lite kaxigt att snart ska vi åka till Stockholm och hämta pris...

Men att att det skulle bli sån´t hallå, när han förra sommaren införde kortbyxor som arbetsdress på kliniken hade han aldrig kunnat drömma om.

- Det var tydligen kaxigt med kortbyxor, skämtar Ola.

I sin dagliga gärning ser han framsteg hos patienter som drabbats hårt av olyckor och sjukdomar.

- Det är oerhört positivt att få del av och se vilken enorm viljestyrka som finns hos patienterna och att se vilket fantastiskt arbete som görs i vården.

Fritiden har Ola alltid ägnat åt friluftsliv och idrott. Han har tävlat i orientering, åker mycket skidor och har börjat golfa.

1993 var han biträdande tävlingsledare för längdskidor vid Skid-VM och han är teknisk delegat för FIS.

I storskogen trivs han utmärkt på familjens fäbod Gästgivarbodarna.

Närmast stundar gästabud hemma på Näset hela midsommarhelgen och förstås på själva 50-årsdagen.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons