Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kappspel i Zorns anda

Annons

MORA. Folkmusik och nyuppfunna fiolmelodier blir det i Bärsgard i morgon. Då arrangerar Mora Spelmanslag kappspel i Zorns anda.

Deltar gör bland andra Pers Hans Olsson, Thore Härdelin och Anders Bjernulf.

Vid sekelskiftet engagerade sig inte många i kulturlivet. Det tyckte i alla fall Anders Zorn, som befarade att allmogemusiken var på väg att tona bort.

Så hösten 1906 arrangerade han en stor spelmanstävling, och den fick all den uppmärksamhet han kunnat drömma om.

Ett bra tag senare, närmare bestämt sommaren 2000, återupptog Mora Spelmanslag Zorns initiativ under namnet "Kappspel i Mora".

Det pånyttfödda kappspelet hålls vartannat år och alla fiolspelare som fyllt 16 år är välkomna att delta. Men inte förrän 2004. Årets deltagarlista är nämligen redan fulltecknad med 20 anmälda.

Kappspel i Mora består av två delar: uppspelning av en traditionell spelmanslåt samt en för tävlingen egenhändigt nykomponerad låt.

Juryn, som består av Björn Ståbi, avlägset släkt med Zorn, Märta Ramsten och Roger Tallroth, bedömer både spelskicklighet och komposition. Första pris har Per Klinga byggt - en splitterny fiol värd 70 000 kronor.

Innan tävlingen ska deltagarna och domarna dinera tillsammans, för att nervositet och spänning ska minska, och efter avslutat värv fortsätter kvällen med sedvanlig spelmansstämma och dans.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons