Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapitalismens och girighetens träsk

Annons

Folksam är ett bolag som skapades av fackföreningarna och kooperationen för att skydda medlemmarnas försäkringspengar och ska inte vara vinstgivande. Alla överskott ska gå tillbaka till försäkringstagarna.

Då ser vi det som mycket märkligt att nya vd:n i ett slag ökar sin lön med 60 procent. De pengarna kan inte tas ifrån annat än medlemmarnas försäkringspremier, som naturligtvis för att betala detta behöver höjas? Att Sundström höjer sin lön kommer även att innebära att övriga chefer inom Folksam vill ha en ökning av sina redan generösa löner. Allt på försäkringstagarnas bekostnad.

Sundström förklarar sig med att hans lön ligger i underkant av motsvarande vd-löner bland övriga försäkringsbolag. Han hävdar även att det är bra att socialdemokrater kan bli högt avlönade företagsledare. Kanske det, men en månadslön som motsvarar en och en halv normal årslön för en arbetare, kan ingen människa göra sig förtjänt av.

Att man sedan beviljar varandra generösa pensionsavtal (som naturligtvis någon annan förhandlat fram och som inte kan brytas) som innebär att de får behålla upp till 75 procent av lönen och pension från 60 - 62 år, gör att våra medlemmar mår illa.

Att sedan staten kräver att vanligt folk ska jobba till minst 67 års ålder och sedan få en futtig pension, motiverat med att pengarna inte räcker till, gör inte saken bättre. Folk är förbannade!

Tore Anderssons pension är ett eget kapitel. Hur kan en högt res-pekterad facklig ledare kan sjunka så djupt i kapitalismens och girighetens träsk? Att han får två miljoner i pension om året kommenterar han i Dagens Nyheter på ett sätt som gör att man tvivlar på att han inser vem som försörjt honom under åren och fortsätter försörja honom tills han dör.

"De går åt. Jag har aldrig samlat pengar på hög. Jag har köpt en massa dåliga bilar, och ett sommarställe".

Vilken arbetare kan samla pengar på hög?

Snacka om dåligt omdöme. Han slutar inte heller att arbeta utan fortsätter i vissa styrelser och som rådgivare. Om inkomsterna från detta påverkar pensionen står väl att läsa i det finstilta?

Wanja Lundby Wedins roll som styrelseordförande i Folksam gör att hon har ett stort ansvar i att Metalls medlemmar i Ludvika har börjat tröttna på Folksam. Hon säger i en intervju i DN den 22 november 2002 att hennes lön ska vara tre till tre och en halv gånger en vanlig arbetares. Må dä, som 91;an skulle sagt. Men till det har hon inkomster från olika styrelser på betydande belopp. Lägger man på dessa ersättningar på hennes lön blir den betydligt högre än tre gånger en industriarbetares. Är LO-basjobbet inte en heltidstjänst? Tillfaller dessa ersättningar LO? Stämplar hon ut när hon går på dessa uppdrag? Berättigade frågor till en som predikar näringslivets brist på etik och moral. Visst är det bra att vi har representanter i vissa styrelser, men varför inte föregå med gott exempel och avstå sina enorma styrelsearvoden. Eller köper hon också dåliga bilar?

Finns det längre någon anledning för fackföreningarna att ha kvar Folksam som "vårt" försäkringsbolag?

När nu Folksam bekänner sig till kapitalismens spelregler och moral ska då vi inom fackföreningsrörelsen rekommendera er till våra medlemmar? Även beslutet att lägga ner kontoret i Ludvika och därmed försämra närheten och tillgängligheten spelar en stor roll. Vi avser att ta upp frågorna i våra lokala och regionala organisationer och diskutera om inte vi ska rekommendera medlemmarna att byta försäkringsbolag och fondförvaltare.

Det kanske är det enda sättet att få Folksams ledning att komma tillbaka till arbetarrörelsen. Moral och etikdebatten måste gå från ord till handling och våra företrädare måste visa vägen för att förtroendet ska kunna återskapas.

Rolf Häggman är klubbordförande för Verkstadsklubben vid ABB Ludvika och Roland Sköld är informationsansvarig.

ROLF HÄGGMAN

Mer läsning

Annons