Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapellet får ny regi

Annons

Kapellet ägdes för många år sedan av Ebeneserförsamlingen i Söderbärke, men under flera år låg verksamheten nere. I samma veva som det stora EU-projektet i Smedjebacken och Söderbärke genomfördes, fick lokalerna nya ägare och renoverades.

Det bolag som ägde fastigheten gick under 2003 i konkurs och Norrbärke sparbank blev ägare.

Mats Ernebrink och Carina Nääs började under förra hösten fundera på vad huset skulle kunna användas till och beslutade sig en månad före jul att köpa det forna kapellet.

- Ju mer vi tänkte på det och funderade, så såg vi vilka möjligheter det finns att göra något bra av huset, berättar Mats Ernebrink.

Paret Ernebrink och Nääs har inte för avsikt att arrangera så mycket själva i huset, det tänker närmast fungera som en sorts husvärdar vid olika arrangemang som andra har.

- Exempelvis har vi just nu försäljning av antikviteter och gamla prylar, dessutom utställning av konst, då har vi ett kafé öppet där folk kan köpa lite fika, säger Carina Nääs.

I byggnaden finns det även två rum som de har för avsikt att hyra ut för korttidsboende.

- Det är två sovrum med ett par sängar i varje och i anslutning till rummen finns det ett allrum och ett kök och dessa är då gemensamma för de som hyr rummen, säger Mats Ernebrink.

Under våren har lokalerna fungerat som kurslokal för ett studieförbund och inom detta ser paret stora möjligheter inför framtiden.

- Finns det intresse är det naturligtvis lämplig att arrangera olika former av kurser i Söderbärke, i stället för att folk ska åka till Smedjebacken eller Ludvika, poängterar Mats Ernebrink.

Under sommaren kommer det att vara ett stort bröllop i Söderbärke och festen ska hållas i kapellet.

- Det ska gå att göra vad som helst, ett möjligheternas hus, en by stuga, fast i privat regi, säger Carina Nääs.

Under våren funderade de på att döpa om huset, från Ebeneserkapellet till något mer passande, men de fick så starka reaktioner från dem de pratade med så det fick bli en kompromiss, numera heter det "Capellet".

Det mesta av huset blev för några år sedan renoverat, men vissa delar återstår, både inomhus och på utsidan, bland annat trädgården behöver åtgärdas.

- Näringslivschefen Lennart Silfverin har i ett svagt ögonblick lovat att hjälpa till med det, vi får se om han håller det löftet, säger Carina Nääs.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons