Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapar köer med köpta operationer

Annons

Patienter med gallsten är en stor grupp som dessutom har en låg medicinsk prioritet. Därför har patienter fått vänta upp till ett par år innan de kallats till operation.

Att landstinget nu köper operationer innebär att köläget blir åtminstone något bättre.

- Vi har olika väntetider beroende på medicinsk prioritet. Målet är att stipulerad väntetid ska kunna hållas. För vissa sjukdomar kan det vara 14 dagar. För andra betydligt längre. Målet är att den längsta planerade väntetiden ska vara inom ett år. Men sannolikt kommer vi inte att nå dit, säger Anders Cohen, verksamhetschef för kirurgkliniken.

- Köläget blir tillfälligt bättre när vi nu köper operationer. Problemet är att väntelistan växer hela tiden, för att vi i botten har en för låg resurs.

Med uppemot 1 000 personer som står i kö till kirurgkliniken kommer inte köpet av operationer att göra att kön försvinner.

- Med den resurs vi har nu fungerar det bra när det gäller akuta sjukdomar och sjukdomar som har en hög medicinsk prioritet.

Dit hör inte gallstenspatienterna, även om det också görs en medicinsk prioritering bland dessa patienter beroende på hur mycket besvär patienten har.

- Vi har samkört med Mora som hjälpt oss med gallstenpatienter. Men det har inte räckt till.

Förutom 75 gallstensoperationer har landstinget köpt in operationer för att reducera besvär av för tung byst, operation av hängbuk, och operation av kraftigt överviktiga personer.

Kostnaderna för varje operation ligger från 38 000 kronor för den dyraste operationen till 22 000 kronor.

Kirurgikliniken har fortfarande problem med vakanser när det gäller sköterskor och läkare.

- Det är tillräckligt för att störa verksamheten. Dessutom är operationssidan, med brist på operationssköterskor, fortfarande en flaskhals. Men jag tycker mig ändå kunna ana ett visst ökat intresse när det gäller att kunna rekrytera personal, säger Cohen, som dock pekar på strukturproblemet. Det finns för lite resurser i förhållande till behovet.

- Det kommer vi nog att få leva med lång tid framöver.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons