Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kaotiskt vuxendagis"

Annons

Det var vid årsskiftet som Lernia (f d AMU) tog över utbildningen Övningsföretaget, en utbildning som tidigare drivits av Yrkesakademien.

För eleverna skulle huvudmannabytet naturligtvis inte innebära några förändringar. Så blev dock inte fallet.

När man återvände till utbildningen i början av januari klev man in i nästan tomma klassrum. Där fanns bord, stolar och datorer men inget mer.

- Det fanns inte ens papper och pennor, berättar Anna-Lena Johansson och Marie Carlsson, två av eleverna vid utbildningen som också har med sig de resterande eleverna i sin kritik mot Lernia.

- Vi har inte ens fått den nödvändiga kurslitteraturen. Den senaste veckan har man förvisso lyckats få in något av den, men vi är faktiskt inne på femte veckan av årets utbildning och vår tid här är dyrbar.

Eleverna anser också att de handledare Lernia anlitat inte har tillräckliga kunskaper.

- Dom anser till och med att dom inte ska utbilda och när vi ställer en fråga får vi bara en motfråga till svar. Som det är nu så är det vi som får tala om för handledarna hur det hela ska fungera. Det är kaos helt enkelt, menar Anna-Lena och Marie.

En viktig sak när det gäller utbildning i form av övningsföretag är att s k rutinpärmar finns att tillgå.

I dessa kan eleverna själva leta fram hur de ska agera i olika situationer. Kort sagt en instruktionsbok utifrån vilken eleverna får handledning.

- Men sådana saknas helt. I den mån de finns så är det vi själva som fått skriva dom.

Eleverna menar att Lernias utbildning helt saknar genomtänkt koncept och struktur. Allt verkar gå på mycket lösa boliner.

- Under Yrkesakademiens regi hade vi en mycket strukturerad tillvaro med kunniga handledare och annan hjälp i form av bl a böcker. Nu är det istället rena lekstugan. De nuvarande handledarna har otillräckliga datakunskaper och de visste inte ens att vi efter utbildningen skulle ha kompetens att arbeta som ekonomiassistenter.

Marie Carlsson skulle egentligen ha blivit klar med sin utbildning i mars i år. Nu vet hon inte alls hur det blir med det.

- För tillfället går vi ju bara av tiden utan att lära oss något. I värsta fall kan det bli så att jag inte lär mig allt som var tänkt att ingå i kursen och därmed är ju all tid här bortkastad. Man kunde ju lika gärna ha varit arbetslös, menar hon.

Både Marie och Anna-Lena betonar att det inte är handledarna personligen de riktar kritiken mot utan ledningen inom Lernia.

- Som läget är nu är vår tid här totalt bortkastad både för oss och för skattebetalarna som betalar utbildningen. Frågan är också varför Länsarbetsnämnden överhuvudtaget bytte utbildningsleverantör, avslutar de.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons