Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos på fiskemöte

Annons

Ett 60-tal personer deltog i GOK-stugan på Högberget i Mockfjärd. Av dem hade 42 fullmakt eller egen rösträtt.

Rune Karis ifrågasatte fiskerättsägarlängdens aktualitet.

- Det är ingen ordning i den här föreningen. Det är rena anarkin, sade han, och krävde att gällande regler skulle följas och att alla skulle hjälpas åt.

Bjarne Lundin och Elis Langemar i styrelsen konstaterade att intresset för att hjälpa till har varit väldigt svalt från markägarnas sida.

- Styrelsen har fått sköta det praktiska arbetet, framhöll Elis Langemar, som - med tanke på att många fler än vanligt kommit till stämman - hoppades på ökad vilja att fortsättningsvis hjälpa till.

Två motioner behandlades. En av dem gällde trollingfiske. Ove Jacobsson hade föreslagit att två spön per person skulle få användas. Till en början avslogs den.

Motionen som tidningen tidigare berättat om och som innehåller flera förslag till friare fiske ledde till att ord som "köttfiskare", "dammsugare", "missunnsamhet" och "klientel" användes.

Elis Langemar menade att ett genomförande av motionen skulle spoliera mycket av det arbete som gjorts, medan Anders Bing undrade över missunnsamheten när det handlar om öring.

- Dessutom kommer angelkrok att förbjudas. Användningen anses vara djurplågeri, därför vill jag tillåta trekrok, sade han.

Röstningen inleddes, men avbröts när Lennart Warg påpekade att ingen vet vem som har fiskerätt.

- Om någon överklagar så faller mötets beslut. Det är lika bra att ta fram en ny fiskelängd och utlysa en ny stämma, föreslog han.

Det hela slutade med att motionerna - även den nyss beslutade - bordlades till nästa år, då en ny längd ska vara framtagen.

Officiellt finns inga kräftor i områdets vatten, därför råder heller inga fångstbegränsningar.

Mötet beslöt trots allt att under 2005 förbjuda kräftfångst och att göra en inventering av beståndet.

Men inte heller nu var intresset för att hjälpa till särskilt stort.

Endast Erik Rehn erbjöd sig att ställa upp, varför det inte blir någon inventering.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons