Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanyl satt kvar i skjuten björn

Annons

Den första björnen i årets skyddsjakt sköts förra onsdagen av Bosse Svedin, Orsa. När han och kamrater flådde björnen, visade det sig att kanylen från en bedövningspil satt kvar i björnens rygg.

- Det är fullständigt vedervärdigt och slarvigt, säger veterinär Carl-Åke Tivell, Gotland, som själv jagat björn i Orsa den senaste veckan.

Sven Brunberg, fältansvarig för det Skandinaviska björnforskningsprojektet och som själv medverkar vid björnmärkningarna, kommenterar kanylfyndet med att det inte är helt ovanligt att man låter kanylen sitta kvar efter en märkning.

- Redan när märkning av älg började under 1970-talet valde man att i vissa fall låta kanylen sitta kvar. Den är försedd med en liten hulling och slår pilen in i ett lår, är den lätt att lirka ut eftersom det bara är muskelmassa som kan bli skadad. Slår pilen in i närheten av ryggen blir läget ett annat. Då kan man vid ett losstagande skada nerver och orsaka större skador än om nålspetsen får sitta kvar.

- Det här förfarandet har vi fått lära oss vid de övningskurser som björnmärkarna går och vad jag förstår väljer även veterinärer i vissa fall att låta kanylen sitta kvar, förklarar Sven Brunberg.

Det som händer med kanylen är att den kapslas in och ska, enligt Brunberg, inte orsaka björnen några besvär.

Tidningen kontaktade veterinär Carl-Åke Tivell, Gotland, som själv jagar både älg och björn på Orsa finnmark. Han har även tillstånd att skjuta med bedövningsgevär, men då har det mest handlat om att bedöva hjortar.

- Jag har aldrig hört talas om den här inställningen förut. Det är dock möjligt att man kommit fram till det här förfaringssättet under de år man hållit på med viltforskningen. Jag kan också hålla med om att spetsen så småningom kapslas in, men att den också i viss mån kommer att vandra i björnkroppen.

- Enligt min mening är det inte omöjligt att få ut pilen även om den sitter i ryggen. Tvärt om anser jag det fullständigt vedervärdigt och slarvigt att göra som björnmärkarna och lämna kanylen kvar, säger Carl-Åke Tivell.

Andra veterinärer tidningen pratat med säger att en kvarlämnad kanyl är en bagatell.

- När vi behandlar hästar eller kor, händer det att dom kastar och nålspetsen går av, utan att det föranleder några besvär för djuret.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons