Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känsliga uppgifter om hyresgäster

Annons

Hjällbobostaden, ett av de kommunala bostadsbolagen i Göteborg, har sedan det bildades 2000 registrerat känsliga personuppgifter om sina hyresgäster. Bland annat registrerades hyresgästers missbruk, uppförande och etniska bakgrund.

Det är Faktum, de hemlösas tidning i Göteborg, som sett ett utdrag ur bostadsbolagets register som gäller uppgifter om en hyresgäst under sex år fram till 2006. Där står bland annat att läsa att hyresgästen vid ett tillfälle har en otrevlig tolk, att hennes far beskrivs som otrevlig och att hennes förmåga att förstå att hon ska betala hyran ifrågasätts.

Bland andra bekräftar två anställda i bolaget att det förts ett omfattande register med både kränkande och känsliga uppgifter om hyresgästerna.

Hjällbobostadens vd Bettina Öster Tunberg bekräftar för tidningen att det funnits en okunskap om hur personuppgifter skulle hanteras i bolaget.

Men hon säger sig inte känna till att det skulle ha funnits kränkande uppgifter. Efter att en jurist gått igenom hyresgästsregistret har en omfattande utgallring skett. Enligt Öster Tunberg ska det nu inte finnas några gamla eller irrelevanta uppgifter kvar.

TT

Mer läsning

Annons