Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kanske beror det på dagens stress"

Annons

- Vi har sett en ökning under de senaste åren. Det blir mer och mer vanligt, säger Eva Hampus på länsstyrelsen i Dalarna.

Hittills i år har länsstyrelsen fått in 23 ansökningar om tillstånd att utströ aska efter anhörig. Under hela fjolåret inkom sammanlagt 17.

- Kanske beror det på dagens stress, att människor inte har tid att sköta en grav, säger Eva Hampus.

I stället för minnes- och urnlundar, väljer många en plats med personlig koppling till den döde. Vanligast är att askan strös ut över sjöar, fjäll och skogsmark.

Anders Näslund, kyrkoherde i Falu Kristine församling, tror dock inte att alternativet är ett sätt att slippa undan ansvar.

- Snarare kan det vara så att man har en stuga vid någon insjö, och att det finns en känslomässig kopplig till platsen, säger han.

Själv har Anders Näslund inte sett den ökning som länsstyrelsen talar om. Men han tror att det blir allt vanligare att människor söker kollektiva arrangemang för gravsättning, som till exempel minneslundar.

- Dagens stress gör kanske att människor söker en lugn plats att dra sig tillbaka på, säger Anders Näslund

Att utvecklingen skulle kunna påverka kyrkan, tror han inte.

- Om det rörde sig om stora mängder, skulle de som sköter om kyrkogårdarna få mindre att göra. Men jag tror inte att vi går åt det hållet, säger Anders Näslund.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons