Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonstart för Ewa

Annons

Ewa Jansson öppnade Bergsmansgården på måndagen. Under kvällen kom de första 16 gästerna, däribland 14 studenter. Hon kan till en början erbjuda tio rum på första våningen i Bergsmansgården och fyra rum i före detta Humlegårdens dagis.

Däremot kan hon inte nyttja rummen på andra våningen.

- De 20 rummen är avstängda, säger hon och berättar att räddningstjänsten synat lokalerna och sagt ifrån om att övervåningen inte får användas.

- Brandsynen har visat att vi måste göra om kanaldragningen för ventilationen på övervåningen. Om det uppstår en brand skulle den sprida sig väldigt lätt, uppger Stefan Andersson som är fastighetschef hos fastighetsägaren, Ludvika kommun.

Den fråga som både Ewa Jansson och Stefan Andersson ställer sig är varför de farliga ventilationskanalerna inte upptäckts tidigare. Kommunen har ju drivit vandrarhem i Bergsmansgården under flera tiotals år.

- Men det är tur att detta upptäckts i tid, innan det i värsta fall inträffat en brand, säger Ewa Jansson som förutsätter att kommunen bekostar ombyggnaden.

- Jag ska skriva ett förslag till tekniska nämndens möte den 11 maj. Det här kommer att kosta en bra slant att åtgärda. Säkert blir det fråga om några hundra tusen kronor, dock knappast över 500 000, förmodar fastighetschefen. I summan ingår också installation av brandlarm.

Om tekniska nämnden beslutar att genomföra ombyggnaden så finns möjligheten att hos kommunstyrelsen begära extra anslag. Alternativet är att tekniska tar pengar ur den egna kassan och låter Ewa Jansson betala högre hyra. Men skulle den lösningen väljas hoppar Jansson troligen av.

Enligt preliminära hyresavtalet ska hon i år betala en årshyra på 50 000 kronor, nästa år 125 000, år 2007 225 000 och år 2008 300 000 kronor. Sätts hyran högre befarar hon att det blir omöjligt att få verksamheten att gå runt.

- Med de förutsättningar som nu gäller räknar jag med att det behövs cirka 2 000 gästnätter per år för att det ska gå ihop. Redan har jag fått bokningar på 134 gästnätter nu i maj.

Övernattare som är medlemmar i Svenska Turistföreningen, STF, får betala 125 kronor per natt och då ingår frukost. För icke medlemmar är priset 170 kronor.

- Vandrarhemmet ska vara öppet året runt och jag hoppas att få hit en hel del gäster även vintertid. Jag har redan varit i kontakt med föreningar som i höst kommer för att träna på bandyplanen och jag hoppas även på gäster som kommer hit för att på Grotfallet träna inför Vasaloppet.

Blir det riktig snurr på verksamheten så kan hon enligt en färsk överenskommelse med kommunen, även använda närbelägna före detta Hårdenstorps förskola/ Gruvhälsan som vandrarhem. Detta i väntan på att andra våningen i Bergsmansgården blir ombyggd enligt brandskyddsbestämmelserna.

- Där finns det utrymmen för sju-åtta sovsalar med plats för fyra-fem personer i varje sal, konstaterar det före detta affärsbiträdet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons