Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanonsnö räddningen

Annons

-Inför förra vintern gjorde vi en jätteinvestering på 25 miljoner kronor i snökanonanläggningen. Det är vi glada för i år. Tack vare snökanonerna kan vi öppna fem nedfarter till jul och därmed klarar vi snögarantin för våra gäster, säger Per Eriksson, vd i Kläppens skidanläggning söder om Sälen.

Därifrån rapporteras om fullbelagt.

Även uppe på fjället är det kanonsnö som ligger i de fåtal skidbackar som kunnat öppnas.

Skistars destinationschef i Sälen, Jonas Mareniusson, rapporterar att företaget nu har sex, sju backar öppna i Lindvallen, Tandådalen och Hundfjället.

Det är bland annat Gustavbacken i Lindvallen, stora backen i Tandådalen, halva familjebacken i Hundfjället samt några barnbackar i varje anläggning.

-Det innebär att vi ännu inte uppfyller snögarantin som säger att vi ha 15 pister i ordning. Men om vi får mer kyla, så kan vi efter hand öppna nya backar på konstsnö.

- De backar som nu är i ordning är i bra skick och konstsnön är också tålig om det skulle bli mer mildväder, säger Jonas Mareniusson.

Han tror att de flesta av julens bokade gäster väljer att komma ändå, men räknar också med att det kan bli en del avbokningar.

-Vi satsar på förlängt öppethållande i liftar och backar och alternativa aktiviteter så våra besökare ska inte behöva ha det tråkigt. Våra liftkort gäller också i Trysil om gäster vill åka dit. Där har vintern varit snällare mot skidåkningen, säger Mareniuson.

I Stöten är det också snökanonerna som ska kunna rädda julskidåkningen.

-Vi har lagt kraften på att ställa i ordning skidtorget och den stora världscupbacken där vi har både stor liftkapacitet och stora åkytor som nu är bra. Vi arbetar för fullt och hoppas kunna öppna backen under fredagen (läs i dag), säger vd Per Lehmann i Stöten som också har ett brett program med alternativa aktiviteter som golf, fiske och lerduveskytte.

Alla i fjällområdet vill förstås ha mer snö, gärna natursnö så att det också blir ett riktigt vinterlandskap.

Snö hoppas de också på, de 250 säsongsanställda ungdomar som blivit uppsagda och utan jobb hos Skistar på grund av snöbristen. De har haft lön under utbildningstiden, men nu är den över.

Skistar försöker att fördela timjobb mellan de arbetslösa i den begränsade utsträckning som det finns arbetsuppgifter.

-Vi räknar fortfarande med att alla ska få komma igång med sina planerade jobb, om bara vintern ville infinna sig på riktigt, säger Jonas Mareniusson.

På respektive skidanläggnings hemsida kan man följa det dagsaktuella snöläget och antalet öppnade pister.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons