Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner sig överkörda

Annons

Efter mötet kan det konstateras att det även råder en spricka mellan Dalsällskapet och berörda markägare.

Striden handlar om huruvida Dalsällskapet har rätt att exploatera privat och allmän mark för att utveckla kommersiell turism.

Markägarnas rädsla för överexploatering av de känsliga ravinområdena är stor. Till det ska läggas att markägarna känner sig överkörda när det gäller länsstyrelsens skapande av ett naturreservat.

- Först tar man vår mark och sedan kommer andra och tjänar pengar på det, sa Anders Janis, en av flera upprörda markägare på mötet.

Han anklagade dessutom Dalsällskapet för att ha skickat ut en "fientlig" skrift till markägarna.

Mannen bakom skriften; Ulf Ljusteräng förklarade varför han skrivit som han gjort och hade ingen förståelse för hur texten kunde uppfattas som fientlig.

Ulf Ljusteräng leder arbetet med att utveckla vandringsturismen kring Säterdalen.

- Vi vill att ni frågar oss först innan ni gör någonting. Ni har redan börjat agera med leden genom att kvista och fällt sly. Hur kan ni göra så, sa en markägare.

Dalsällskapet betonade gång på gång, genom bland andra den avgående ordföranden Bengt Ahlquist att ingenting ska göras utan medgivande från markägare:

- Vi kan inte dra leden där markägarna säger nej. Projektet bygger på samarbete.

En rapport om Dalsällskapet ekonomi presenterades efter verksamhetsberättelsen som innehöll en rad olika aktiviteter och möten med tjänstemän och politiker på såväl det kommunala som länsplanet.

Dalsällskapet har fått beviljat 356 000 kronor i EU-pengar medan länsstyrelsen ger 136 000 kronor och Säters kommun 10 000 kronor.

Det gick inte att ta miste på Bengt Ahlquists fnysning när han läste upp kommunens belopp.

Årsmötet fick dock inte ta ställning till projektpengarna då de inte ännu har betalats ut. Sällskapet har fått 40 000 kronor som man "skjuter framför sig" och som man inte tagit ut.

Sällskapet hänvisar till sin hemsida där projektet och kostnaderna specificeras.

Det innebär att det är den föregående styrelsen som står för ansökan av projektpengar och inriktning för kommande arbete.

Nu kom årsmötet endast att behandla de 13 000 kronor föreningen har i kassan.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons