Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kännbara effekter"

Annons

- Det går inte att hitta en så stor besparing utan att det får kännbara effekter och jag har förståelse för om folk känner oro och fäller hårda ord.

- Men varje område måste ta sitt ansvar och vi tror att vi kan hantera det här på ett bra sätt utan att den medicinska vården försämras.

Det säger Carin Runeson, s, ledamot i landstingsfullmäktige och tillika ordförande i styrelsen för Västerbergslagens hälso- och sjukvårdsnämnd.

- Ingen vill bli av med något man har, inte heller jag. Det är naturligt att människor blir upprörda och rent av förbannade. Då måste vi politiker ha förståelse, fortsätter hon och nämner att även hon nåtts av det politikerförakt som gror i kölvattnet av den pågående nedrustningen inom vården.

- Men jag tror att de allra flesta inser att det måste till åtgärder. Både kommuner och landsting har fått ta väldigt hårda smällar och utflyttningen är en stor bov. Vi förlorar skatteintäkter och går miste om statsbidrag, klargör hon.

I sakfrågorna dementerar hon uppgifterna om att vårdcentralen i Grängesberg och Solsidan i Ludvika ska läggas ned. Även hon betonar att det rätta ordet är samordning alternativt flytt av verksamheterna.

- Det är inte det samma som att all personal sägs upp och att vi skickar inte hem doktorer och sköterskor. Men vi sänker overheadkostnaderna (hyror, lokalvård etcetera) och får många samordningsvinster.

- Och om Grängesberg är det inte alls färdigdiskuterat. Även om det blir en flytt till Ludvika kommer någon form av verksamhet ändå att finnas kvar, är det lugnande beskedet till ortsborna.

Beträffande vårdplatserna på Ludvika lasarett bedömer Runeson att det krävs ett 40-tal. Hon accepterar inte tjänstemännens förslag att dra ned till 25.

- Det skulle vi inte kunna hantera politiskt, säger hon bestämt.

Men när det gäller nattöppet på akuten bedöms antalet vårdsökande vara för litet för en fortsättning.

- Det innebär naturligtvis en viss försämring och för många kan det upplevas besvärligt om de får lov att åka till Falun. Personligen tycker jag självklart att det vore bra om det blev fortsatt nattöppet, slutar Runeson.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons