Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kännare som går på doften

Annons

Mellsta har ärvt mammas former medan färgen och smaken kommer från pappan, förklarar han vidare.

Dofterna från 80 sorters äpplen sprider sig i Gammelgården på Vassbo och Olle Ridelius näsborrar vibrerar.

- I min grundutbildning till trädgårdsmästare fick jag alla rätt på första provet. Jag luktade mig fram till rätt äppelsort. Vi fick nämligen inte smaka. 'Nu luktar han på dem igen', utbrast en av eleverna vid andra provet. Som om jag fuskade, säger Ridelius då han förklarar grunden till sitt kunnande - nämligen luktsinnet.

Andra kännare delar äpplet och tittar på kärnan, flugan och skaftet då de artbestämmer äppelsorterna. Är de ändå osäkra klyver de äpplet rakt över för att kunna se stjärnformigheten.

Ridelius luktar och smakar sig fram.

- Förra året placerade vi alla röda äpplen ihop. I år bestämde vi oss för att lägga dem i bokstavsordning. I år är de faktiskt extra röda. Filippa här är en av föräldrarna till Aroma, fortsätter han sitt berättande och bjuder på ett smakprov.

Äppelutställningen fortsätter och framåt kvällen träffas en grupp entusiaster för att försöka starta en trädgårdsförening för trädgårdsodlare i Falun.

- I Borlänge finns redan en sådan förening och vi har upptäckt att det finns ett behov av kontakter med likasinnade även i Falun. Förr var det vanligt att anlita trädskötare. Nu vill man kunna diskutera trädbeskärning och ohyra. Det finns ju många bekämpningspreparat som försvunnit, säger Ridelius och tar oss vidare bland de olika äppelsorterna.

Gubbäpple från Stora Hyttnäs, Friedrich von Baden som ersatte Signe Tillisch på 1940-talet och så vidare.

- Vi ska inte satsa på gamla sorter om de inte är motståndskraftiga mot sjukdomar. Kravgodkända äpplen måste vara felfria, betonar han.

Ridelius absoluta favorit är Eldrött Duväpple, i Danmark kallat Pigeon, vilket är en mycket gammal sort med anor från 1800-talet.

Mer läsning

Annons