Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känn stolthet över biståndsarbetet!

Annons

På senare tid har ett antal Borlängebor ondgjort sig över att skattepengar används till resor till Sydafrika. Tänk om man i stället kunde känna stolthet över att människor i Borlänge och Falun aktivt får delta i Sveriges viktiga biståndsarbete.

Skolbarnen har i stället för att ytligt läsa om olika länder i världen på ett unikt sätt fått fördjupa sig i hur det är att leva i ett land som Sydafrika. De har fått ökad förståelse för till exempel demokrati, saker som de själva tar för givet.

Lärarna från Kimberley har förvånat och förtjust sett hur eleverna här hos oss får delta i skolan genom klass- och elevråd, något som man vill genomföra på hemmaplan.

I Sydafrika är det av oerhört stor betydelse att man är rädd om växtligheten. Efter att Kimberley-lärarna varit på besök i en förskola i Borlänge och sett pappersinsamlingen och hur man genom återvinning kan spara mängden träråvara har man även där börjat samla in papper för att lämna till återvinning. Ett projekt som involverar även föräldrar.

Alla lärare och elever och deras familjer använder numera tygkassar till skolböcker och till arbetet i stället för de plastkassar som användes tidigare. Något som är känt inom den kommunala organisationen och sprider sig även där.

Tygkasseprojektet startade genom att lärare och elever här sydde och skickade ned kassar till sina skolvänner.

Det finns många fler exempel på vad partnerskapet fört med sig. Det handlar om solidaritet och det är beklämmande att så många önskar att vi i Borlänge bara ska bry oss om oss själva.

Unni Öhman

Mer läsning

Annons