Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kängurutävling ska ge matte- stimulans

Annons

För sjätte året genomför Vetenskapsakademien och Nationellt centrum för matematik Kängurutävlingen, matematikens hopp.

I år är förhoppningen att alla Orsas elever från trean till nian ska ställa upp i tävlingen.

Kängurutävlingen genomförs den 18 mars och en månad tidigare ska eleverna vara anmälda.

Initiativet för att få med också Orsaelever är taget av Annika Rullgård, som har fått skolledning och näringslivsföreträdare att tända på idén. Nu är förhoppningen att ortens företag ska gå in med sponsring av priser till Orsaeleverna, för att få dem extra intresserade för att delta.

- En liten slant från många av Orsas företag skulle innebära att varje klass skulle kunna få bra påspädning av sin klasskassa, säger Annika Rullgård.

- Jag har rektorsgruppen med mig på att vi ska satsa på det här, säger skolchefen Lasse Liljedahl. Även förvaltningen kommer att bidra till prispotten. Att motionera hjärnan med rolig matematik är minst lika viktigt som att ha friluftsdagar med kroppliga aktiviteter. Vår målsättning är att samtliga elever ska kunna delta.

Avsikten är inte att pröva vad eleverna kan utan att eleverna ska få upptäcka nya sätt att lära sig spännande matematik.

Tävlingen har tre nivårer: Ecolier för elever i åk 3-4, Ben-jamin för elever i åk 5-7 och Cadet för elever i åk 8-9.

18 mars är ordinarie tävlingsdag, men är den omöjlig kan provet göras någon annan dag under påföljande vecka. Tävlingen får inte delas upp, utan ska genomföras vid ett tillfälle, helst samtidigt för hela skolan.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons