Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändistätt när Peter Dahlutställning invigs

Annons

I fjol beslutade Folkmusikens Hus att satsa på en årlig återkommande sommarutställning, som anknyter och förstärker vikten och tyngden av den folkliga musikens utveckling.

I år visas hela 84 litografiska blad av Peter Dahl. Temat är Bellman och Fredmans epistlar.

- Vi har samma grafiska förläggare och känner varandra. Bellman är i högsta grad folklig musik. Därför var det naturligt att försöka få hit den här utställningen, säger Jordi Arkö.

Verket "Fredmans Epistlar" slutfördes 1984 och innefattar totalt 87 litografier. Utställningen har turnerat i USA och Europa.

- Utställningen i sig är bra och Bellman ligger helt rätt i tiden, säger Arkö.

Inramningen av invigningen är högklassig. För musiken står Mikael Samuelsson, känd från Fantomen på Operan och Skinnarspelet, Björn Ståbi och Per Gudmundson.

- Och så kommer Peter Dahl själv senare under eftermiddagen. Han har tyvärr inte möjlighet att närvara under själva vernissaget tidigare under lördagen, säger Per Gudmundson.

Som en bonus visas även en annan utställning. I fjol invigdes den första fasen i den permanenta utställningen "Tidernas Låt". Tanken är att Folkmusikmuseet - i ljud och bild - ska beskriva folkmusikens utveckling.

I år visas en utställning som beskriver hur långt arbetet har kommit i fas två. Arbetet leds av de tre konstnärerna Lenny Clarhäll, Bo Jonzon och Jordi Arkö.

Idén med fortsättningen är att visa - med utgångspunkt ur traditionen - hur folkmusiken fortsätter att utvecklas.

- Folkmusiken är inte ett historiskt föremål och enbart "knätofs" i dess sämsta mening. Folkmusik är något som i allra högsta grad lever och utvecklas. Det vill vi visa, säger producenten Per Gudmundson.

Den permanenta utställningen beräknas kosta drygt 4 miljoner när den står helt klar. Över hälften av pengarna är i hamn.

- Låter mycket, men för att klara konstverken och museiföremålen måste vi exempelvis investera miljoner i utrustning som styr inomhusklimatet. Vi bygger det här för att det ska hålla. Slår man ut kostnaden på 20-230 år är kostnaden relativt låg, säger Per Gudmundson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons